Informatie over vakanties in Zuid-Egeïsche Kust

Informatie en activiteiten

Algemeen

De Zuid-Egeïsche Kust (ook wel Lycische Kust) vinden wij een bijzonder deel van Turkije. We hebben genoten van de combinatie zon, zee, natuur en strand! Langs de Zuid-Egeïsche Kust ligt, zoals de naam al aangeeft, de Egeïsche Zee. Deze straalblauwe zee wordt omgeven door olijfboomgaarden en rijkelijk begroeide rotswanden. Hoe mooi! De Zuid-Egeïsche Kust is een gebied vol met zowel diepe dalen als hoge toppen. Een prachtige omgeving om doorheen te wandelen. Houd je camera gereed, want de uitzichten zijn fascinerend…

We vervelen ons geen moment in de Zuid-Egeïsche Kust! Vandaag zijn we naar Dalyan geweest. Wat een leuke plaats vinden wij dit. We hebben een boottocht gemaakt langs de zes indrukwekkende Koningsgraven van de eeuwenoude stad Kaunos. Deze graven liggen hoog in de rotswanden, zo uniek… Ook hebben we bij het strand van Dalyan de Caretta-Caretta zeeschildpadden gespot. Deze zeldzame schildpadden komen hier al jaren om ongestoord hun eieren te leggen.

Afgelopen maandag zijn we naar de markt geweest in Turunç. Deze markt wordt iedere maandag gehouden, zeker een aanrader! Je kunt hier namelijk van alles kopen. Wij zijn dan ook goed geslaagd voor souvenirs! Het bruisendste deel van de Zuid-Egeïsche Kust vinden wij Marmaris. De overdekte bazaar en havenpromenade zijn zo gezellig! In Marmaris hebben wij de natuur bewonderd vanuit een jeepsafari. Wat was dit leuk en spannend!

Bekijk op de kaart

Zuid-Egeïsche Kust

Praktische informatie

Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Taal

Turks, maar in de meeste badplaatsen kunt u zich prima met Duits en Engels redden.

Valuta

Men betaalt in Turkije met de Turkse lira. Omdat de Turkse lira onderhevig is aan sterk wisselende koersen, is het goedkoper om in Turkije zelf geld te wisselen of te pinnen. Vaak worden euro's ook geaccepteerd.

Geldigheid paspoort

Voor Turkije dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat minimaal 6 maanden na aankomst in Turkije geldig is. Per 1 januari 2015 dient het paspoort of identiteitsbewijs na afloop van de visumperiode nog 60 dagen geldig te zijn. Omdat je visum zes maanden geldig is moet je paspoort of ID kaart dus nog minstens acht maanden geldig zijn als je naar Turkije afreist.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
VISUM
Het raadzaam om voorafgaand aan het vertrek naar Turkije een elektronisch visum aan te vragen. Onderstaande infromatie is geldig wanneer  je in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs.

Jiba biedt (in samenwerking met Sunweb) de mogelijkheid om via een overzichtelijke Nederlandse website het visum aan te schaffen. Betalen is hier op meerdere manieren mogelijk (bijvoorbeeld Ideal en Paypal). Hier wordt ook een visum aanvraag binnen 24 uur voor vertrek in behandeling genomen. Je koopt het visum via deze website voor ca. € 24,50. Je kunt het visum aanvragen via
www.visa4turkey.nl/jiba.

Een visum aanvragen kan ook via
https://www.evisa.gov.tr/en/ ( Engelse website). Je koopt dit visum voor $20 per persoon (prijs in euro's afhankelijk van de wisselkoers). Het visum kan met creditcard (dit hoeft geen creditcard op naam te zijn) betaald worden. Binnen 24 uur is het niet meer mogelijk om online een visum te kopen.

Het is
niet meer mogelijk om ter plaatse op de luchthaven een visum aan te schaffen.

Het visum is vanaf de dag van aankomst 90 dagen geldig. Deze dagen mag je verspreiden over zes maanden. Als je 90 dagen achter elkaar verblijft, mag je de eerste zes maanden het land niet meer betreden. Indien je langer dan 90 dagen wilt verblijven dien je je bij de vreemdelingenpolitie te melden.


Vaccinaties

Vaccinaties
Voor reizen naar Turkije wordt een DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Voor de meest actuele informatie kun je het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR.nl) raadplegen. Voor vaccinaties kun je terecht bij de plaatselijke GGD of op
Thuisvaccinatie.nl.

Medische zorg in het buitenland
Voor deze bestemming heb je, in geval van medische zorg, een 111 formulier nodig. Deze kun je opvragen via jouw verzekering. De EHIC-pas (staat vermeld op de achterkant van je verzekeringspas) is op deze bestemming niet geldig.

Eten en drinken

Na de Franse en de Chinese keuken staat de Turkse keuken bekend als één van de beste ter wereld. Het vond haar oorsprong bij een landbouwvolk uit Centraal Azië en werd ook beïnvloed door de keuken van overige landen aan de Middellandse Zee. Met de eenvoudigste ingrediënten worden de heerlijkste maaltijden bereid. Olijfolie is de basis van de Turkse keuken. Een bekend Turks gerecht is kebab, maar ook heeft de Turkse keuken tal van andere specialiteiten.

Meze is ook een bekend Turks gerecht. Dit zijn hapjes die je als maaltijd of voorgerecht kunt eten. Er zijn tientallen variaties mogelijk en de gerechten zijn bij uitstek geschikt voor vegetariërs. Voorbeelden van mezes zijn: börek (pasteitjes gevuld met kaas en kruiden) en dolma (druivenbladeren gevuld met rijst).

Lamsvlees wordt het meest gegeten in Turkije; natuurlijk als kebab, maar ook als köfte (gekruide vleesballetjes). Daarnaast is kip ook erg populair. Kipgerechten worden vaak bereid met walnoten, knoflook en paprika. Ook wordt er veel vis gegeten zoals Hamsi (vishapjes van ansjovis) als onderdeel van de Meze.

Turkije behoort tevens tot de zes grootste wijnproducenten ter wereld. De nationale drank is raki.

Geschiedenis

Turkije, de brug tussen oost en west! De oudste sporen van bewoning zijn in Turkije gevonden aan de Middellandse Zeekust: in grotten bij Antalya werden 100.000 jaar oude werktuigen gevonden. Rond 2000 v. Chr. trok vanuit Centraal Azië een stam het huidige Turkije binnen: de Hettieten. Zij slaagden erin een groot deel van Klein-Azië in handen te krijgen.

In de 9e eeuw voor Christus namen de Oerartiërs de macht van de Hettieten over en bestuurden een gebied dat zich uitstrekte over het huidige Armenië, Irak en Turkije. Hierna waren de bezetters de Grieken, Perzen en Alexander de Grote. Ook de Romeinen (ruim 1000 jaar) met Constantinopel als centrum, genoemd naar Keizer Constantijn, waren lange tijd "de baas".

Hierna nam het Osmaanse rijk de macht over, maar na een nederlaag tegen de de Spanjaarden en de Venetianen in 1571 brokkelde het rijk langzaam af. Na de val van het Osmaanse rijk rond 1917, kwam de macht in handen van de jonge soldaat Mustafa Kemal Atatürk, welke Turkije in 1922 bevrijdde van voornamelijk Griekse overheersing en in 1923 de Turkse republiek oprichtte. Atatürk bouwde een staat op naar westers voorbeeld Hij overleed in 1938 en na zijn dood zijn er diverse staatsgrepen gepleegd. Echter vandaag de dag is Turkije erg stabiel en wil men graag lid worden van de EU.

Cultuur

De Turkse bevolking is recht door zee en zegt waar het op staat. Vraag je het onmogelijke aan ze, dan zullen ze je ook zeggen dat het niet mogelijk is. In het openbaar is de bevolking wat stugger. Men kreeg hiervoor vroeger dan ook de bijnaam "Engelsen van het oosten". De Turkse maatschappij is ook een echte mannenmaatschappij. Er bestaat ook een dienstplicht van 2 jaar. Deze wordt als de taaiste ter wereld beschouwd. De invloed van de islam is overal terug te vinden in de Turkse maatschappij. Zo hangt in bijna iedere auto het oog van Turkije, een amulet om het kwaad af te wenden.

Vele prachtige gebouwen, aquaducten, baden en mausoleums, stammend uit de tijd van het Osmaanse Rijk. Griekse zuilen, Romeinse badhuizen en aquaducten! Elke beschaving heeft hier haar sporen ruimschoots achtergelaten. Wat echt wereldberoemd is, zijn de overblijfselen van Hattasud, de oude hoofdstad van het Hettitische rijk. Maar ook de kalkterrassen bij Pamukkale trekken jaarlijks veel bezoekers.

Natuur

De natuur van de Egeïsche Zee kenmerkt zich door strand. Maar je treft hier verder landinwaarts olijfboomgaarden, rotsformaties en naaldwouden aan. Tevens vind je tussen al dit natuurschoon prachtige pittoreske vissersdorpjes.

Vlucht Informatie

U vliegt met Transavia van Amsterdam naar Dalaman. Deze vlucht duurt ongeveer 3 uur en 45 minuten. Bij aankomst op het vliegveld wordt u opgewacht door de host(ess) of plaatselijke vertegenwoordiging van Jiba.

Vertrekdagen
De vluchten naar Dalaman vertrekken op dinsdag en zaterdag
.

De transfer

De transfer is inclusief indien u ook de accommodatie bij Jiba geboekt heeft. De transfertijden vanaf Dalaman zijn als volgt:
Marmaris - ongeveer 90 minuten
Dalyan - ongeveer 45 minuten
Içmeler - ongeveer 105 minuten
Fethiye en Ölüdeniz - ongeveer 75 minuten
Sarigerme - ongeveer 20 minuten
Turunc - ongeveer 120 minuten
 

Vluchtschema
In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijgt u tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Jiba zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen die nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

E-tickets
Jiba verzendt u uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kunt u geweigerd worden voor een vlucht.

Voor meer informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen wij u naar de
 reisinformatie op deze site.

Weer Zuid-Egeïsche Kust komende 14 dagen

De weersverwachting voor Zuid-Egeïsche Kust voor vandaag: regenachtig, met een maximum temperatuur van ongeveer 18°C en een minimum temperatuur van ongeveer 14°C. De neerslagkans in Zuid-Egeïsche Kust is vandaag 90%. Bekijk hieronder het actuele weer in Zuid-Egeïsche Kust verzorgd door Weeronline.

Klimaat Zuid-Egeïsche Kust

Weersverwachting Zuid-Egeïsche Kust deze week

zo
17-12
ma
18-12
di
19-12
wo
20-12
do
21-12
vr
22-12
za
23-12
Max18151312111112
Min141087534
Wind richtingZOZWNWNWWZW
Kracht3223322
Zonkans22%25%30%37%42%62%50%
Neerslagkans90%85%65%45%42%17%45%

Weersverwachting Zuid-Egeïsche Kust volgende week

zo
24-12
ma
25-12
di
26-12
wo
27-12
do
28-12
vr
29-12
za
30-12
Max12111312111313
Min5445434
Wind richtingWNWNWNWNNWW
Kracht3323332
Zonkans42%47%55%52%57%60%60%
Neerslagkans60%50%25%32%25%22%25%

Vergelijk alle bestemmingenin Zuid-Egeïsche Kust

Bestemmingen

Maak hieronder een keuze uit de vakantie bestemmingen in Zuid-Egeïsche Kust. Je kunt ook het overzicht van alle vakantie verblijven in Zuid-Egeïsche Kust zien door naar het volgende tabje 'Zoek en boek' te gaan.

ReistijdVertrekdagen
Zuid-Egeïsche Kust
Dalyan
Vlucht
3:45 (Dalaman )
Transfer
0:40
di, za Temperatuur30°C Water temperatuur 22°C4 accommodaties v.a.
€289
p.p.
Fethiye
Vlucht
1:45 (Dalaman )
Transfer
1:15
ma, di, do, za Temperatuur33°C Water temperatuur 22°C2 accommodaties v.a.
€539
p.p.
Içmeler
Vlucht
(Bodrum )
ma, di, do, za Temperatuur30°C Water temperatuur 22°C7 accommodaties v.a.
€279
p.p.
Marmaris
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
1:45
ma, di, do, za Temperatuur37°C25 accommodaties v.a.
€284
p.p.
Ölüdeniz
Vlucht
1:45 (Dalaman )
Transfer
1:15
di, za Temperatuur33°C Water temperatuur 22°C6 accommodaties v.a.
€404
p.p.

Zoek en boek jouw vakantiein Zuid-Egeïsche Kust

Zoek en boek

Wij hebben de volgende vliegvakantie(s) naar Zuid-Egeïsche Kust voor je gevonden.
Maak hieronder een keuze uit ons gevarieerde aanbod aan hotels, appartementen, bungalows of villa's.

 1. Hotel Labranda Mares Marmaris -5 sterren
  vanaf €459 8 dagen di 22 mei
  Vertrek: 8 dgn - di 22 mei
  2-persoonskamer club tuinzijde
  All inclusive
  Hotel Labranda Mares Marmaris Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Tussen de prachtige natuur
  • Leuk animatieteam
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 2. Club Hotel Letoonia Resort Fethiye -5 sterren
  vanaf €539 8 dagen za 6 okt
  Vertrek: 8 dgn - za 6 okt
  2-persoonskamer dependance voordeeltarief
  Ultra all inclusive
  Club Hotel Letoonia Resort Fethiye Reeds bekeken
  Verzorging: [ULTRA ALL INCLUSIVE]
  • In een groene omgeving
  • Sport en ontspanning
  • Sfeervol ingericht resort
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Ultra All inclusive
  Vliegtuig
 3. Hotel Keskin -3,5 sterren
  vanaf €354 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  2-persoonskamer
  Logies en ontbijt
  Hotel Keskin Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Mooie tuin
  • Charmant complex
  • Prachtige omgeving
  1. 8,4
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 4. Hotel Belcekiz -5 sterren
  vanaf €664 8 dagen za 12 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 12 mei
  2-persoonskamer algemeen
  All inclusive
  Hotel Belcekiz Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Ideale ligging
  • Geweldig voor paragliders
  • Voor zowel sportliefhebbers als rustzoekers
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 5. Hotel Perdikia -3 sterren
  vanaf €404 8 dagen za 19 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 19 mei
  2-persoonskamer algemeen
  Halfpension
  Hotel Perdikia Reeds bekeken
  Verzorging: Halfpension
  • Sfeervol hotel
  • Kleinschalig
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Halfpension
  Vliegtuig
 6. Hotel Telmessos -3,5 sterren
  vanaf €439 8 dagen za 12 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 12 mei
  2-persoonskamer algemeen
  All inclusive
  Hotel Telmessos Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Charmant hotel
  • Verzorgde kamers
  • Centrale ligging
  1. 8,1
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 7. Hotel Tezcan -3,5 sterren
  vanaf €369 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  2-persoonskamer Type A
  Logies en ontbijt
  Hotel Tezcan Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Unieke ligging
  • Gemoedelijke sfeer
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 8. Hotel D-Hotel Maris -5 sterren
  vanaf €939 8 dagen di 15 mei
  Vertrek: 8 dgn - di 15 mei
  2-persoonskamer algemeen zeezicht
  Logies en ontbijt
  Hotel D-Hotel Maris Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Vijf schitterende stranden
  • Bodyism centrum
  • Uitgebreide wellness
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 9. Hotel Begonville -3 sterren
  vanaf €384 8 dagen di 15 mei
  Vertrek: 8 dgn - di 15 mei
  Familiekamer algemeen 2 ruimtes
  All inclusive
  Hotel Begonville Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Aan de levendige boulevard
  • Op steenworp afstand van het strand
  • Sfeervolle, verzorgde kamers
  1. 6,6
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 10. Appartementen Alenz Suite -3,5 sterren
  vanaf €284 8 dagen di 22 mei
  Vertrek: 8 dgn - di 22 mei
  2-kamerappartement
  Logies
  App. Alenz Suite Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Goede ligging
  • Gemoedelijk complex
  • Glijbaan
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
1 tot 10 van 44 resultaten
Reisgezelschap
Thema's
Luchthaven
Accommodatietype
Autohuur
Klantbeoordelingen
Afstand strand
Afstand centrum