Informatie over vakanties in Turkije

Informatie en activiteiten

Algemeen

Wat een verrassende en veelzijdige bestemming is Turkije! Je vindt hier werkelijk alles wat je nodig hebt voor een heerlijke vakantie. Doordat er zoveel verschillende volken in Turkije hebben geleefd, zijn er diverse interessante overblijfselen te vinden die bezichtigd kunnen worden. Als wij aan Turkije denken, dan denken wij aan prachtige uitgestrekte stranden langs de Egeïsche Zee, de Lycische rotsgraven in Daylan, de bijzondere natuur, de bruisende steden Marmaris en Içmeler én natuurlijk de heerlijke Turkse kruiden…

Turkije is de ideale zonbestemming! Turkije heeft een kuststrook van meer dan 6.500 kilometer lang waar de zon minstens 300 dagen per jaar op schijnt. De kustlijn bestaat uit witte zandstranden en grillige rotsen. Wat ons vooral is bijgebleven is die straalblauwe Egeïsche Zee! Langs de kust zijn lieflijke vissersdorpjes en levendige badplaatsen te vinden. Onze favoriete badplaatsen zijn Marmaris, Dalyan en Bodrum!

In Turkije hoef je niet ver te reizen om weer iets nieuws te zien. Tijdens onze reis door de Egeïsche Kust hebben wij veel cultuurschatten gezien. Waaronder de oude stad Efese, de Apollotempel in Didim, Hiarapolis en Pamukkale en het Bafameer. Wat een bijzondere cultuur! Onze tip: huur een traditionele ‘gulet’ en zeil langs de Turkse kust.

VISUM
Let op: per 1 november 2014 kun je geen visum op de luchthaven aanschaffen.

De Turkse overheid heeft besloten dat reizigers naar Turkije per 1 november 2014 geen visum op de luchthaven kunnen aanschaffen. Je kunt dit alleen vooraf online aanschaffen.

Vooraf online aanvragen
Het elektronisch visum dien je voorafgaand aan de reis zelf aan te schaffen en is te koop via het Republic of Turkey -
Electronic Visa Application System (https://www.evisa.gov.tr/en/). Het elektronische visum heeft dezelfde geldigheid als een 'normaal' visum en is maximaal 90 dagen geldig. Ook dit visum kost €15,- en kan alleen met een creditcard online worden aangeschaft. Deze creditcard hoeft niet op jouw naam te staan. De bevestiging van de visumaanvraag dien je uit te printen en te tonen bij de incheckbalie en bij aankomst in Turkije.

Let op:
* Voor elk meereizend minderjarig kind met eigen paspoort dien je apart €15,- te betalen.
* Vraag je dit visum niet aan, dan wordt je geweigerd op de vlucht.
* Een visum blijft (net als een reisdocument) een officieel document.
* Jouw paspoort dient bij aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Bekijk op de kaart

Turkije

Praktische informatie

Tijdsverschil

In Turkije bestaat geen verschil tussen zomer- en wintertijd. In de zomer is het 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later dan in Nederland.

Taal

Turks, maar in de meeste badplaatsen kun je je prima redden met Duits en Engels.

Valuta

Men betaalt in Turkije met de Turkse lira. Omdat de Turkse lira onderhevig is aan sterk wisselende koersen, is het goedkoper om in Turkije zelf geld te wisselen of te pinnen. Vaak worden euro's ook geaccepteerd.

Geldigheid paspoort

Voor Turkije dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat minimaal 6 maanden na aankomst in Turkije geldig is. Per 1 januari 2015 dient het paspoort of identiteitsbewijs na afloop van de visumperiode nog 60 dagen geldig te zijn. Omdat je visum zes maanden geldig is moet je paspoort of ID kaart dus nog minstens acht maanden geldig zijn als je naar Turkije afreist.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
VISUM
Het raadzaam om voorafgaand aan het vertrek naar Turkije een elektronisch visum aan te vragen. Onderstaande infromatie is geldig wanneer  je in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs.

Jiba biedt (in samenwerking met Sunweb) de mogelijkheid om via een overzichtelijke Nederlandse website het visum aan te schaffen. Betalen is hier op meerdere manieren mogelijk (bijvoorbeeld Ideal en Paypal). Hier wordt ook een visum aanvraag binnen 24 uur voor vertrek in behandeling genomen. Je koopt het visum via deze website voor ca. € 24,50. Je kunt het visum aanvragen via
www.visa4turkey.nl/jiba.

Een visum aanvragen kan ook via
https://www.evisa.gov.tr/en/ ( Engelse website). Je koopt dit visum voor $20 per persoon (prijs in euro's afhankelijk van de wisselkoers). Het visum kan met creditcard (dit hoeft geen creditcard op naam te zijn) betaald worden. Binnen 24 uur is het niet meer mogelijk om online een visum te kopen.

Het is
niet meer mogelijk om ter plaatse op de luchthaven een visum aan te schaffen.

Het visum is vanaf de dag van aankomst 90 dagen geldig. Deze dagen mag je verspreiden over zes maanden. Als je 90 dagen achter elkaar verblijft, mag je de eerste zes maanden het land niet meer betreden. Indien je langer dan 90 dagen wilt verblijven dien je je bij de vreemdelingenpolitie te melden.


Vaccinaties

Vaccinaties
Voor reizen naar Turkije wordt een DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Voor de meest actuele informatie kun je het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR.nl) raadplegen. Voor vaccinaties kun je terecht bij de plaatselijke GGD of op
Thuisvaccinatie.nl.

Medische zorg in het buitenland
Voor deze bestemming heb je, in geval van medische zorg, een 111 formulier nodig. Deze kun je opvragen via jouw verzekering. De EHIC-pas (staat vermeld op de achterkant van je verzekeringspas) is op deze bestemming niet geldig.

Eten en drinken

Na de Franse en de Chinese keuken staat de Turkse keuken bekend als één van de beste ter wereld. Het vond haar oorsprong bij een landbouwvolk uit Centraal Azië en werd ook beïnvloed door de keuken van overige landen aan de Middellandse Zee. Met de eenvoudigste ingrediënten worden de heerlijkste maaltijden bereid. Olijfolie is de basis van de Turkse keuken. Een bekend Turks gerecht is kebab, maar ook heeft de Turkse keuken tal van andere specialiteiten.

Meze is ook een bekend Turks gerecht. Dit zijn hapjes die je als maaltijd of voorgerecht kunt eten. Er zijn tientallen variaties mogelijk en de gerechten zijn bij uitstek geschikt voor vegetariërs. Voorbeelden van mezes zijn: börek (pasteitjes gevuld met kaas en kruiden) en dolma (druivenbladeren gevuld met rijst).

Lamsvlees wordt het meest gegeten in Turkije; natuurlijk als kebab, maar ook als köfte (gekruide vleesballetjes). Daarnaast is kip ook erg populair. Kipgerechten worden vaak bereid met walnoten, knoflook en paprika. Ook wordt er veel vis gegeten zoals Hamsi (vishapjes van ansjovis) als onderdeel van de Meze.

Turkije behoort tevens tot de zes grootste wijnproducenten ter wereld. De nationale drank is raki.

Geschiedenis

Turkije, de brug tussen oost en west! De oudste sporen van bewoning zijn in Turkije gevonden aan de Middellandse Zeekust: in grotten bij Antalya werden 100.000 jaar oude werktuigen gevonden. Rond 2000 v. Chr. trok vanuit Centraal Azië een stam het huidige Turkije binnen: de Hettieten. Zij slaagden erin een groot deel van Klein-Azië in handen te krijgen.

In de 9e eeuw voor Christus namen de Oerartiërs de macht van de Hettieten over en bestuurden een gebied dat zich uitstrekte over het huidige Armenië, Irak en Turkije. Hierna waren de bezetters de Grieken, Perzen en Alexander de Grote. Ook de Romeinen (ruim 1000 jaar) met Constantinopel als centrum, genoemd naar Keizer Constantijn, waren lange tijd "de baas".

Hierna nam het Osmaanse rijk de macht over, maar na een nederlaag tegen de de Spanjaarden en de Venetianen in 1571 brokkelde het rijk langzaam af. Na de val van het Osmaanse rijk rond 1917, kwam de macht in handen van de jonge soldaat Mustafa Kemal Atatürk, welke Turkije in 1922 bevrijdde van voornamelijk Griekse overheersing en in 1923 de Turkse republiek oprichtte. Atatürk bouwde een staat op naar westers voorbeeld Hij overleed in 1938 en na zijn dood zijn er diverse staatsgerepen gepleegd. Echter vandaag de dag is Turkije erg stabiel en wil men graag lid worden van de EU.

Cultuur

Vele prachtige gebouwen, aquaducten, baden en mausoleums, stammend uit de tijd van het Osmaanse Rijk. Griekse zuilen, Romeinse badhuizen en aquaducten! Elke beschaving heeft hier haar sporen ruimschoots achtergelaten. Wat echt wereldberoemd is, zijn de overblijfselen van Hattasud, de oude hoofdstad van het Hettitische rijk. Maar ook de kalkterrassen bij Pamukkale trekken jaarlijks veel bezoekers.

Natuur

Het hoogland van Anatolië is het belangrijkste landschap van Turkije. Het bestaat uit een ca. 2000-2500 meter hoge, boomloze, deels woestijnachtige hoogvlakte, in het noorden en zuiden door hoge randgebergten omgeven, allebei met een groot aantal toppen van 3000 meter en hoger. Je vindt hier veel zoutsteppen, afgewisseld met zoutmoerassen en zoutpannen. Aan de Egeïsche zijde bestaat het landschap meer uit een aantal kleinere gebergten. In het zuidwesten zijn ook weer vele zoutmeren.

Weer Turkije komende 14 dagen

De weersverwachting voor Turkije voor vandaag: regenachtig, met een maximum temperatuur van ongeveer 13°C en een minimum temperatuur van ongeveer 7°C. De neerslagkans in Turkije is vandaag 50%. Bekijk hieronder het actuele weer in Turkije verzorgd door Weeronline.

Klimaat Turkije

Weersverwachting Turkije deze week

zo
25-2
ma
26-2
di
27-2
wo
28-2
do
1-3
vr
2-3
za
3-3
Max13121413131415
Min7667648
Wind richtingWZOZZNWZOZO
Kracht2222222
Zonkans42%28%49%29%52%53%43%
Neerslagkans50%78%46%68%32%21%52%

Weersverwachting Turkije volgende week

zo
4-3
ma
5-3
di
6-3
wo
7-3
do
8-3
vr
9-3
za
10-3
Max16161717171718
Min8879878
Wind richtingZONWZZZZZ
Kracht2222222
Zonkans47%57%57%50%59%63%65%
Neerslagkans46%31%37%46%25%21%15%

Vergelijk alle bestemmingenin Turkije

Bestemmingen

Maak hieronder een keuze uit één van de vakantie regio's of plaatsen in Turkije. Wil je alle vakantie verblijven van Turkije in 1 overzicht zien? Dan kun je het beste naar het volgende tabje 'Zoek en boek' gaan. Veel plezier met het zoeken naar jouw vakantie!

ReistijdVertrekdagen
Egeïsche Kust
Bodrum
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
0:40
ma, di, do, za Temperatuur38°C Water temperatuur 21°C5 accommodaties v.a.
€439
p.p.
Bodrum - Bitez
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
1:10
ma, di, do, za Temperatuur38°C Water temperatuur 21°C11 accommodaties v.a.
€299
p.p.
Bodrum - Torba
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
0:40
ma, di, do, za Temperatuur38°C Water temperatuur 21°C4 accommodaties v.a.
€524
p.p.
Bodrum - Türkbükü
Vlucht
(Bodrum )
ma, di, do, za Temperatuur35°C Water temperatuur 24°C2 accommodaties v.a.
€564
p.p.
Bodrum-Gulluk
Vlucht
(Bodrum )
ma, di, do, za Temperatuur32°C Water temperatuur 22°C1 accommodatie v.a.
€389
p.p.
Didim
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
1:00
ma, di, do, za Temperatuur32°C Water temperatuur 22°C6 accommodaties v.a.
€324
p.p.
Gümbet
Vlucht
4:00 (Bodrum )
Transfer
1:00
ma, di, do, za Temperatuur38°C Water temperatuur 21°C11 accommodaties v.a.
€314
p.p.
Gundogan
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
1:00
ma, di, do, za Temperatuur30°C1 accommodatie v.a.
€484
p.p.
Güvercinlik
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
0:25
ma, di, do, za Temperatuur32°C Water temperatuur 22°C2 accommodaties v.a.
€454
p.p.
Ortakent
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
1:00
ma, di, do, za Temperatuur25°C1 accommodatie v.a.
€469
p.p.
Turgutreis
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
1:30
ma, di, do, za Temperatuur38°C Water temperatuur 21°C7 accommodaties v.a.
€384
p.p.
Noord-Egeïsche Kust
Kusadasi
Vlucht
3:45 (Izmir )
Transfer
1:15
zo, di, do, vr, za Temperatuur38°C22 accommodaties v.a.
€274
p.p.
Ozdere
Vlucht
(Izmir )
zo, di, do, vr, za Temperatuur38°C2 accommodaties v.a.
€414
p.p.
Turkse Rivièra
Alanya
Vlucht
4:00 (Antalya )
Transfer
2:05
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur35°C37 accommodaties v.a.
€204
p.p.
Antalya
Vlucht
(Antalya )
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur40°C Water temperatuur 27°C1 accommodatie v.a.
€294
p.p.
Antalya - Kundu
Vlucht
(Antalya )
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur37°C Water temperatuur 27°C2 accommodaties v.a.
€379
p.p.
Antalya - Lara
Vlucht
(Antalya )
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur40°C Water temperatuur 27°C18 accommodaties v.a.
€354
p.p.
Belek
Vlucht
(Antalya )
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur37°C15 accommodaties v.a.
€334
p.p.
Kemer
Vlucht
(Antalya )
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur38°C9 accommodaties v.a.
€339
p.p.
Side
Vlucht
4:00 (Antalya )
Transfer
1:35
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur37°C43 accommodaties v.a.
€239
p.p.
Zuid-Egeïsche Kust
Dalaman
Vlucht
(Dalaman )
ma, di, do, za Temperatuur33°C Water temperatuur 22°C1 accommodatie v.a.
€239
p.p.
Dalyan
Vlucht
3:45 (Dalaman )
Transfer
0:40
di, za Temperatuur30°C Water temperatuur 22°C4 accommodaties v.a.
€279
p.p.
Fethiye
Vlucht
1:45 (Dalaman )
Transfer
1:15
ma, di, do, za Temperatuur33°C Water temperatuur 22°C2 accommodaties v.a.
€469
p.p.
Içmeler
Vlucht
(Bodrum )
ma, di, za Temperatuur30°C Water temperatuur 22°C7 accommodaties v.a.
€284
p.p.
Marmaris
Vlucht
3:45 (Bodrum )
Transfer
1:45
ma, di, za Temperatuur37°C25 accommodaties v.a.
€289
p.p.
Ölüdeniz
Vlucht
1:45 (Dalaman )
Transfer
1:15
di, za Temperatuur33°C Water temperatuur 22°C6 accommodaties v.a.
€349
p.p.

Zoek en boek jouw vakantiein Turkije

Zoek en boek

Wij hebben de volgende vliegvakantie(s) naar Turkije voor je gevonden.
Maak hieronder een keuze uit ons gevarieerde aanbod aan hotels, appartementen, bungalows of villa's.

 1. Hotel Royal Taj Mahal -5 sterren
  vanaf €559 8 dagen za 14 apr
  Vertrek: 8 dgn - za 14 apr
  2-persoonskamer landzijde
  Ultra all inclusive
  Hotel Royal Taj Mahal Reeds bekeken
  Verzorging: [ULTRA ALL INCLUSIVE]
  • Modern hotel
  • Direct aan het strand
  • Veel luxe en comfort
  1. 8,7
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Ultra All inclusive
  Vliegtuig
 2. Hotel Marina -4 sterren
  vanaf €329 8 dagen do 17 mei
  Vertrek: 8 dgn - do 17 mei
  2-persoonskamer voordeeltarief
  Logies en ontbijt
  Hotel Marina Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Op wandelafstand van centrum en strand
  • Schitterend uitzicht over de haven
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 3. Hotel Garden of Sun -4 sterren
  vanaf €419 8 dagen za 12 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 12 mei
  2-persoonskamer categorie II voordeeltarief
  All inclusive
  Hotel Garden of Sun Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Stijlvolle inrichting
  • Privéstrand met steiger
  • 4 à-la-carte restaurants
  1. 6,9
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 4. Hotel Pine Bay Holiday Resort -5 sterren
  vanaf €429 8 dagen za 6 okt
  Vertrek: 8 dgn - za 6 okt
  2-persoonskamer algemeen (Sunweb)
  All inclusive
  Hotel Pine Bay Holiday Resort Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Kindvriendelijk
  • Prachtige kamers
  • 5 restaurants
  1. 8,0
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 5. Hotel Keskin -3,5 sterren
  vanaf €374 8 dagen za 16 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 16 jun
  2-persoonskamer
  Logies en ontbijt
  Hotel Keskin Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Mooie tuin
  • Charmant complex
  • Prachtige omgeving
  1. 8,5
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 6. Hotel Victory Resort -5 sterren
  vanaf €539 8 dagen za 12 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 12 mei
  2-persoonskamer voordeeltarief
  Ultra all inclusive
  Hotel Victory Resort Reeds bekeken
  Verzorging: [ULTRA ALL INCLUSIVE]
  • Kindvriendelijk
  • Groot complex
  1. 8,3
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Ultra All inclusive
  Vliegtuig
 7. Aparthotel Gumbet Cove -3 sterren
  vanaf €354 8 dagen za 12 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 12 mei
  2-kamerappartement
  Logies en ontbijt
  Aparthotel Gumbet Cove Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Gezellige sfeer
  • Geweldige ligging
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 8. Hotel Utopia World -5 sterren
  vanaf €399 8 dagen za 14 apr
  Vertrek: 8 dgn - za 14 apr
  2-persoonskamer voordeeltarief
  Ultra all inclusive
  Hotel Utopia World Reeds bekeken
  Verzorging: [ULTRA ALL INCLUSIVE]
  • Aquapark
  • 11 zwembaden
  • Unieke ligging
  1. 8,6
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Ultra All inclusive
  Vliegtuig
 9. Hotel Batihan -4 sterren
  vanaf €419 8 dagen do 17 mei
  Vertrek: 8 dgn - do 17 mei
  2-persoonskamer voordeeltarief
  All inclusive
  Hotel Batihan Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Gelegen aan het strand
  • Leuk animatieteam
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 10. Hotel Korumar Ephesus Beach & Spa - ultra all inclusive -5 sterren
  vanaf €619 8 dagen do 17 mei
  Vertrek: 8 dgn - do 17 mei
  2-persoonskamer algemeen
  Ultra all inclusive
  Hotel Korumar Ephesus Beach & Spa - ultra all inclusive Reeds bekeken
  Verzorging: [ULTRA ALL INCLUSIVE]
  • Prachtig, luxe hotel
  • Mooie, grote zwembaden
  • Nieuw in zomer 2017
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Ultra All inclusive
  Vliegtuig
1 tot 10 van 245 resultaten
Reisgezelschap
Autohuur
Last minutes
Afstand strand
Afstand centrum