Informatie over vakanties in Peloponnesos

Informatie en activiteiten

Algemeen

De Peloponnesos is een uitgestrekt en ongerept gebied met na iedere bocht een ander landschap. Nergens zijn zoveel monumenten van voor en na de jaartelling als hier. Tempels van de goden, ruïnes, amfitheaters, akropolissen en Romeinse baden. Het schiereiland is bezaaid met historische monumenten uit alle tijden. Venetiaanse forten, Middeleeuwse kastelen, burchten en bijzondere kloosters sieren het landschap.

Kalamata, hoofdstad van de in het zuiden gelegen provincie Messinia, is een oude stad met kastelen, een kathedraal en veel kerken. In de avonduren bruist het in de bars en taverna’s langs de kust. Rondom deze hoofdstad selecteerden wij een aantal uitstekende accommodaties. In en rond het plaatsje Stoupa, een typisch Grieks gebied met ruige natuur en hoge bergen, kunt u goed wandelen. Het is ook een prima plek om te relaxen op schitterende, in baaien gelegen stranden.

Bekijk op de kaart

Peloponnesos

Praktische informatie

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Grieks

Valuta

Euro

Geldigheid paspoort

Je paspoort of identiteitsbewijs dient geldig te zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. Je hebt geen visum nodig.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Vaccinaties

Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

Eten en drinken

De Grieken staan bekend om hun heerlijke, verse en veelzijdige keuken. Het verschilt erg per regio welke gerechten men het liefst eet maar over het algemeen eet men op de eilanden voornamelijk vis- en in het binnenland vleesgerechten. Men hecht vooral heel veel waarde aan regionale en verse producten. Vanwege de grote hoeveelheid aan groentegerechten en salades is de Griekse keuken ook zeer geschikt voor vegetariërs.

Men gaat in Griekenland veel later aan tafel dan in Nederland. Je hoeft dan ook niet raar op te kijken als het pas rond 22.00 uur 's avonds echt druk wordt in de Griekse restaurants en taverna's. De taverna is de meest voorkomende eetgelegenheid die je tegen gaat komen. Deze zijn vaak somber ingericht met eenvoudige houten of stalen tafels en stoeltjes bedekt met een simpel plastic tafelkleed. Juist hier is het eten vaak het meest authentiek en volgens lokale recepten bereid. En als je niet kunt kiezen uit het grote aanbod dan raden wij je aan om voor Mezedés te kiezen. Dan worden er meerdere gerechten tegelijkertijd op tafel gezet zodat je van alles iets kunt proeven.

Typisch Griekse gerechten zijn bijvoorbeeld Tzatziki (scherpe knoflooksaus van yoghurt met komkommer), Dolmades (gevulde wijnbladeren), Keftedes (gehaktballetjes), Mousaka (ovenschotel met laagjes aardappelen, gehakt, aubergine, kaas en witte saus), Souvlaki (stukjes gegrild kippen-, lams- of varkensvlees aan een spies) en natuurlijk Gyros (stukjes geroosterd en gesneden vlees geserveerd met pitabrood, patat en tzatziki). Als nagerecht kun je bijvoobeeld kiezen uit in honing gedrenkte baklava of yoghurt met walnoten en honing. Verder kent men in Griekenland vele plaatselijke witte- en rode wijnen en enkele traditionele dranken zoals Ouzo (anijslikeur), Retsina (witte harswijn) en natuurlijk de Metaxa (griekse cognac). Overdag drinken de Grieken het liefst een koude koffie (Frappé) en 's avonds en sterke espresso.

Kali óreksi! (Eet smakelijk!)

Geschiedenis

De Peloponnesos heeft een zeer rijke en boeiende geschiedenis. Tot ongeveer 600 voor Christus was het huidige Griekenland een verzameling van grote steden zoals Korinthe, Spárta en Athene die in een machtstrijd verwikkeld waren. Sparta kreeg vrij snel het sterkste leger en de macht op Peloponessos. Dit kwam door de 'Spartaanse opvoeding' die alle kinderen in Sparta kregen vanaf hun kleutertijd, ze leerden om hitte, kou en pijn te verdragen en werden meesters in vechten.

Kort na 500 voor Christus werden de Griekse steden bedreigd door de machtige staat Perzië en jarenlang werden er grote zee- en veldslagen gevoerd. Totdat rond 350 voor Christus de machtige staat Macedonië opstond en alle andere Griekse staten onderwierp en tezamen het zuidoosten van Europa en West Azië veroverden. Vanaf dat moment werd Griekenland een wereldrijk, het Helleense Rijk. Rond het begin van onze jaartelling namen de Romeinen echter de macht over en heersten over heel Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Rond het jaar 400 viel het Romeinse Rijk uit elkaar en was het Byzantijnse (Helleense) Rijk herboren.

Rond het jaar 1000 begonnen islamitische Turken delen van het Byzantijnse Rijk te veroveren en begonnen de bekende kruistochten. Vanuit het westen kwamen grote legers hulp bieden met het doel de Turken te verjagen uit christelijke bedevaartsoorden in het 'tegenwoordige' Israël. De kruistochten verplaatsten zich na 1200 meer en meer naar Griekenland die uiteindelijk hulp kregen van de machtige handelsstad Venetië. Uiteindelijk bleken de Turken echter het sterkst en zijn zelfs tot begin 1900 aan de macht gebleven in grote delen van Griekenland.

Overal op Peloponessos zijn overblijfselen te vinden van deze rijke geschiedenis zoals Griekse- en Romeinse tempels, amfitheaters, akropolissen, het paleis van koning Nestor en vele forten en kastelen. De meest bekende bezienswaardigheden zijn Olympia, Athene, Neméa, Mycène, Epidáurus en Mistras. Olympia is bekend vanwege de berg Olympos waar volgens de mythologie de Griekse goden woonden en waar de eerste Olympische Spelen gehouden werden.

Cultuur

De Grieken in dit deel van Griekenland staan er om bekend erg trots, vriendelijk en gastvrij te zijn. De lokale bevolking wijst je er maar al te graag op dat Griekenland de bakermat van de beschaving is en dat de Romeinen, Venetianen en Turken nooit echt de baas zijn geweest op Peloponnesos. Ook hier overheerst het Grieks Orthodoxe geloof. Zelfs de kleinste dorpen hebben een eigen kerk en eigen priester. Verspreidt over Peloponnesos vind je dan ook vele bijzondere oude kappeletjes, kerken en kloosters. De echte traditionele muziek, dans en kleding verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld maar is vaak nog te horen en te zien tijdens plaatselijke festiviteiten. De Grieken blijven altijd heel veel waarde hechten aan hun zeer oude cultuur.

De lokale bevolking van Messinia leeft vooral van de olijfolie-, vijgen- en wijnproduktie maar ook groente- en fruitteelt. Alleen in dit deel van Peloponnesos staan al ongeveer 250 olijfoliefabrieken. Overal op Peloponnesos zijn overblijfselen te vinden van de rijke geschiedenis zoals Griekse- en Romeinse tempels, amfitheaters, akropolissen, het paleis van koning Nestor en vele forten en kastelen. De meest bekende bezienswaardigheden zijn Olympia, Athene, Neméa, Mycène, Epidáurus en Mistras. Olympia is bekend vanwege de berg Olympos waar volgens de mythologie de griekse goden woonden en waar de eerste Olympische Spelen gehouden werden.


Natuur

Peloponnesos is officieel een schiereiland dat tegenwoordig slechts door het kanaal van Korinthe wordt gescheiden van het vasteland van Griekenland. De gehele oppervlakte van Pelopónnesos is meer dan de helft van Nederland maar toch wonen er slechts 1,1 miljoen mensen. De schitterende natuur en het ontbreken van massatoerisme maken van het eiland de ideale bestemming voor natuurliefhebbers.

Het landschap is erg bergachtig en ruig met in het noordwesten zelfs bergtoppen tot 2375 meter hoog welke in de winter bedekt zijn met sneeuw. Hierdoor vind je vooral in het binnenland vele schitterende kloven, diepe ravijnen en grotten. De lange kustlijn is over het algemeen erg grillig met prachtige kleine en grote baaien omringt door heuvels en bergen die vaak tot in zee reiken. Vooral in zuiden en zuidwesten zijn mooie zandstranden te vinden zoals bij de badplaatsen Finikounda en Stoupa maar verder zijn er op Peloponnesos voornamelijk grind- en kiezelstranden. 

De natuur is ook erg groen. Op de berghellingen en heuvels groeien opvallend veel bomen zoals de olijfboom en de spitse cipres. Op de hogere delen van het schiereiland domineren vooral de (kruiden)struiken zoals tijm, oregano en rozemarijn. Op de lagere vlakke delen, vaak in de omgeving van de dorpen, zijn veel olijf- en citrusboomgaarden te vinden. In het voorjaar en de zomer siert een grote verscheidenheid aan bloemen het hele eiland.

Vlucht Informatie

Je vliegt met Transavia van Amsterdam naar Kalamata of Athene. Deze vlucht duurt ongeveer 3 uur. Jiba heeft geen eigen reisleiding ter plaatse. De opvang wordt uitgevoerd door de plaatselijke vertegenwoordiging van Jiba of anders. Deze informatie vind je terug op je reisbescheiden.

Vertrekdagen
De vluchten naar Kalamata vertrekken op maandag en zaterdag.

De transfer
De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Jiba geboekt hebt.
Skafidia - ongeveer 110 minuten
Agios Nikolaos - ongeveer 100 minuten
Finikounda - ongeveer 90 minuten
Koroni - ongeveer 90 minuten
Stoupa - ongeveer 90 minuten
Kardamilli - ongeveer 75 minuten
Navarino Dunes - ongeveer 75 minuten
Kyparissia - ongeveer 75 minuten
Chrani - ongeveer 60 minuten
Petalidi - ongeveer 45 minuten
Messini - ongeveer 30 minuten
Kalamata - ongeveer 25 minuten

Vluchtschema
In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijg je tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Jiba zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen die nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

E-tickets
Jiba stuurt uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kun je geweigerd worden voor een vlucht.

Voor meer informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen wij je naar de
reisinformatie.

Weer Peloponnesos komende 14 dagen

De weersverwachting voor Peloponnesos voor vandaag: regenachtig, met een maximum temperatuur van ongeveer 13°C en een minimum temperatuur van ongeveer 7°C. De neerslagkans in Peloponnesos is vandaag 68%. Bekijk hieronder het actuele weer in Peloponnesos verzorgd door Weeronline.

Klimaat Peloponnesos

Weersverwachting Peloponnesos deze week

zo
25-2
ma
26-2
di
27-2
wo
28-2
do
1-3
vr
2-3
za
3-3
Max13121213131516
Min7867479
Wind richtingWWWNWNZOW
Kracht2433222
Zonkans23%23%38%34%42%29%34%
Neerslagkans69%81%41%60%15%32%42%

Weersverwachting Peloponnesos volgende week

zo
4-3
ma
5-3
di
6-3
wo
7-3
do
8-3
vr
9-3
za
10-3
Max16161716171719
Min9899889
Wind richtingWNWWWWNWZ
Kracht3333333
Zonkans37%40%42%44%49%51%55%
Neerslagkans36%27%31%26%17%15%13%

Vergelijk alle bestemmingenin Peloponnesos

Bestemmingen

Maak hieronder een keuze uit de vakantie bestemmingen in Peloponnesos. Je kunt ook het overzicht van alle vakantie verblijven in Peloponnesos zien door naar het volgende tabje 'Zoek en boek' te gaan.

ReistijdVertrekdagen
Peloponnesos
Agios Nikolaos
Vlucht
(Kalamata)
ma, do, za Temperatuur30°C3 accommodaties v.a.
€374
p.p.
Chrani
Vlucht
3:00 (Kalamata)
Transfer
0:55
ma, do, za Temperatuur31°C Water temperatuur 21°C5 accommodaties v.a.
€364
p.p.
Kalamata
Vlucht
3:00 (Kalamata)
ma, do, za Temperatuur34°C4 accommodaties v.a.
€319
p.p.
Koroni
Vlucht
3:00 (Kalamata)
Transfer
1:10
ma, do, za Temperatuur32°C Water temperatuur 19°C1 accommodatie v.a.
€434
p.p.
Kyparissia
Vlucht
(Kalamata)
ma, do, za Temperatuur31°C Water temperatuur 21°C4 accommodaties v.a.
€389
p.p.
Petalidi
Vlucht
(Kalamata)
ma, do, za Temperatuur26°C Water temperatuur 15°C1 accommodatie v.a.
€569
p.p.
Stoupa
Vlucht
(Kalamata)
ma, do, za Temperatuur33°C11 accommodaties v.a.
€374
p.p.

Zoek en boek jouw vakantiein Peloponnesos

Zoek en boek

Wij hebben de volgende vliegvakantie(s) naar Peloponnesos voor je gevonden.
Maak hieronder een keuze uit ons gevarieerde aanbod aan hotels, appartementen, bungalows of villa's.

 1. Appartementen Sunset -3 sterren
  vanaf €374 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  Studio
  Logies
  App. Sunset Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Prachtig uitzicht
  • Sfeervol en kleinschalig
  • Mooie omgeving
  1. 8,5
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 2. Stephanou Inn -3,5 sterren
  vanaf €419 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  3-kamerappartement
  Logies
  Stephanou Inn Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Pittoresk vakantieadresje
  • Prachtig uitzicht
  • Zwembad met zonneterras
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 3. Hotel Akti Taygetos -4 sterren
  vanaf €499 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  3-persoonskamer
  Logies en ontbijt
  Hotel Akti Taygetos Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Prachtige plek aan zee
  • Geweldig uitzicht
  • Mooie, luxe kamers
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 4. Hotel Apollo Art -4 sterren
  vanaf €489 8 dagen do 17 mei
  Vertrek: 8 dgn - do 17 mei
  2-persoonskamer
  Logies en ontbijt
  Hotel Apollo Art Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Natuurlijke omgeving
  • Vriendelijke sfeer
  • Halfpension ook mogelijk
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 5. Appartementen Nefeli -3 sterren
  vanaf €394 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  studio
  Logies
  App. Nefeli Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Authentieke sfeer
  • Schitterend uitzicht
  • Rustige omgeving
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 6. Aparthotel Mani's Rose -3 sterren
  vanaf €434 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  2-kamerappartement
  Logies
  Aparthotel Mani's Rose Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Perfecte ligging
  • Ruime kamers
  • Internet
  1. 8,8
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 7. Hotel Horizon Blu -5 sterren
  vanaf €614 8 dagen za 12 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 12 mei
  2-persoonskamer zij zeezicht algemeen
  Logies en ontbijt
  Hotel Horizon Blu Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Moderne inrichting
  • Kamers met privézwembad aanwezig
  • Luxe sfeer
  1. 9,0
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 8. Appartementen Panorama -3 sterren
  vanaf €384 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  studio algemeen
  Logies
  App. Panorama Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Schitterend uitzicht over zee
  • Op loopafstand van taverna's
  • Sfeervolle en authentieke appartementen
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 9. Aparthotel Aphrodite -3,5 sterren
  vanaf €429 8 dagen za 23 jun
  Vertrek: 8 dgn - za 23 jun
  2-kamerappartement zeezicht
  Logies
  Aparthotel Aphrodite Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Prachtig uitzicht
  • Rustige omgeving
  • Internet mogelijkheden op de kamer
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 10. Appartementen Finikes -3 sterren
  vanaf €459 8 dagen do 17 mei
  Vertrek: 8 dgn - do 17 mei
  3-kamerappartement
  Logies
  App. Finikes Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Kleinschalig familiecomplex
  • Vlak bij gezellige vissersplaatsje
  • Traditionele bouwstijl
  1. 8,8
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
1 tot 10 van 29 resultaten
Reisgezelschap
Thema's
Luchthaven
Accommodatietype
Autohuur
Afstand strand
Afstand centrum