Lesbos

  Informatie over vakanties in Lesbos

  Informatie en activiteiten

  Algemeen

  Wat een heerlijk eiland is Lesbos toch! Als je denkt dat je alle Griekse eilanden kent, is dit niet compleet zonder het op twee na grootste eiland van Griekenland te bezoeken. De heuvels van het eiland zijn bedekt met prachtige pijn- en olijfbomen. Mooi om hier een wandeling of een fietstocht te maken! Uiteraard kun je op zwoele zomerdagen je dag doorbrengen aan het strand. En zeker in de zomermaanden is de Egeïsche Zee perfect op temperatuur. Op het eiland vind je vooral veel mooie kiezelstrandjes. Liever naar een zandstrand? Dan moet je in Anaxos of Petra zijn. Hier vind je ook heerlijke zandstranden.

  Wij zijn dol op de typische kenmerken van het eiland. Deze zorgen er toch wel voor dat Lesbos net weer even anders is dan de rest van de Griekse eilanden. Zo zijn er op elke hoek van de vele steegjes en straatjes houtsnijwerken te koop. En uiteraard kun je overal op een klein terras een glaasje Ouzo drinken. Fantastisch als je net de zon onder ziet gaan en de kerkklokken beginnen te luiden! Het eiland ontdekken, dat moet je hier zeker doen. Helemaal relaxen in één van de thermale baden, een dagje cultuur snuiven in Mytilini of het unieke ‘versteende woud’ bezoeken. Er is hier zoveel te doen, te zien en te proeven… Ervaar het zelf!

  Bekijk op de kaart

  Lesbos

  Praktische informatie

  Tijdsverschil

  1 uur later

  Taal

  Grieks

  Valuta

  Euro

  Geldigheid paspoort

  Je paspoort of identiteitsbewijs dient geldig te zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. Je hebt geen visum nodig.

  Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

  Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

  Vaccinaties

  Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

  Eten en drinken

  De Griekse keuken kennen de meeste mensen al uit de Griekse restaurants in ons land. In Griekenland zult u ontdekken dat deze toch nog iets veelzijdiger is. En natuurlijk smaakt alles op een leuk terras bij zonsondergang altijd net nog iets beter.

  Op de Griekse eilanden zult u veel eetgelegenheden met de naam 'Taverna' ontdekken. Dit zijn van origine authentieke Griekse eetgelegenheden met een sobere inrichting, houten of stalen tafels met plastic of stoffen kleedjes en oude houten stoelen.

  De Grieken eten vrijwel nooit voor 21.00 uur. Het is gebruikelijk dat men alle gerechten tegelijkertijd op tafel zet. Salades, voorgerechten en hoofdgerechten worden allemaal tegelijkertijd geserveerd, tenzij u uitdrukkelijk vraagt het anders te doen.

  De Grieken zijn gek op vlees. Souvlaki, Gyros en Byfteki vindt u dan ook op vrijwel elke menukaart. Daarnaast natuurlijk veel olijven en heerlijke tomaten. En indien u echt geen keuze kunt maken, bestelt u gewoon mezes, dan krijgt u van alles een beetje. Vergeet geen lekker glaasje ouzo. Kali óreksi! (eet smakelijk!)

  Geschiedenis

  Lesbos heeft een rijke geschiedenis.
  Rond het jaar 3000 v. Chr. werd Lesbos bewoond door een volk uit het naburige oosten dat Troje als centrum had. Ongeveer 1100 v. Chr. kwamen de Aeoliërs naar het eiland en er ontstonden 6 steden: Mytilini, Methymna, Arisbe, Antissa, Eressos en Pyrra. Lesbos bracht ook drie belangrijke persoonlijkheden voort op het gebied van kunst en cultuur: Arion de dichter en citerspeler, de dichter Alcaeus en de beroemde Iyrische dichteres Sappho. Hierdoor kwam de culturele bloei op Lesbos. De culturele bloei werd omstreeks het midden van de 6de eeuw v. Chr. onderbroken door de Perzen die het eiland veroverden.

  In 479 v. Chr., toen de Perzen inmiddels waren verslagen, voegde het eiland zich bij de Attische Zeebond. Het eiland kreeg hierdoor wel een wisselend patroon: de ene keer waren ze bezet door Athene, de andere keer door Sparta. In 84 v. Chr. veroverden de Romeinen het eiland zodat Lesbos weer opbloeide.

  Een keerpunt in de geschiedenis van Lesbos kwam, toen de Byzantijnse keizer Johannes Paleologus het eiland afstond aan zijn Genuese schoonzoon Francisco Gattilucci, als bruidsschat van zijn dochter Maria. Hiermee werd de heerschappij van de Gattilucci ingesteld, die zou duren tot 1462, toen het eiland met veel bloedvergieten en plunderen werd veroverd door het overmachtige leger van de Turkse sultan Mohammed II.

  De inwoners van Lesbos hadden veel te lijden onder de Turkse heerschappij, en pas na de Turks-Russische oorlog van 1774, verkreeg het enige vrijheid van godsdienst. Tijdens de vrijheidsoorlog van 1821 kwam het eiland in opstand, maar zonder succes. Pas in 1912 werd het eiland bevrijd.

  Cultuur

  Lesbos heeft vele dichters en schrijvers voortgebracht, zoals Sappho, Alkeos, Myrivilis en Elytis. Het eiland kent veel cultuur, onder andere door het feit dat het veel heersers heeft gekend. Verspreid over het eiland vindt u nog diverse overblijfselen uit deze tijd zoals een imposante Genuese vesting, Turkse gebouwen, ruïnes van een antiek theater, een nederzetting uit het Bronzen tijdperk bij Thermi, resten van een Romeins aquaduct, resten van basilieken uit de 5e en 6e eeuw bij Eressos en verschillende kerken en kloosters.

  Natuur

  Lesbos is behoorlijk groen met haar bossen en olijfbomen. Het afwisselende landschap van Lesbos heeft haar hoogste punt op bijna 1000 meter, aan de voet van deze met pijnbomen begroeide hellingen liggen vlakke kuststroken met uitgestrekte olijfboomgaarden. Verder heeft het eiland 2 binnenzeeën en bevat het vele mooie baaien.

  Vlucht Informatie

  Je vliegt met Transavia van Amsterdam naar Mytilini. Deze vlucht duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Jiba heeft geen eigen reisleiding ter plaatse. De opvang wordt uitgevoerd door de plaatselijke vertegenwoordiging van Jiba of anders.

  Vertrekdagen
  Je kunt vertrekken op maandag en donderdag.

  De transfer
  De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Jiba geboekt hebt. De transfertijden zijn ongeveer als volgt:
  Thermis - ongeveer 30 minuten
  Evriaki - ongeveer 45 tot 60 minuten
  Skala Kalloni - ongeveer 60 minuten
  Plomari - ongeveer 60 minuten
  Nifida - ongeveer 60 minuten
  Vatera - ongeveer 60 minuten
  Petra - ongeveer 90 minuten
  Anaxos - ongeveer 90 minuten
  Vafios - ongeveer 100 minuten
  Molivos/Eftalou - ongeveer 100 minuten

  Vluchtschema
  In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijg je tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Jiba zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen die nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

  E-tickets
  Jiba stuurt uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kun je geweigerd worden voor een vlucht.

  Voor meer exacte informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen wij je naar de
  reisinformatie.

  Weer Lesbos komende 14 dagen

  De weersverwachting voor Lesbos voor vandaag: bewolkt, met een maximum temperatuur van ongeveer 19°C en een minimum temperatuur van ongeveer 14°C. De neerslagkans in Lesbos is vandaag 25%. Bekijk hieronder het actuele weer in Lesbos verzorgd door Weeronline.

  Klimaat Lesbos

  Weersverwachting Lesbos deze week

  do
  27-10
  vr
  28-10
  za
  29-10
  zo
  30-10
  ma
  31-10
  di
  1-11
  wo
  2-11
  Max19171718181716
  Min14141210101111
  Wind richtingNONONONNNON
  Kracht3432213
  Zonkans45%37%67%77%67%60%60%
  Neerslagkans25%45%5%0%2%25%17%

  Weersverwachting Lesbos volgende week

  do
  3-11
  vr
  4-11
  za
  5-11
  zo
  6-11
  ma
  7-11
  di
  8-11
  wo
  9-11
  Max15181921212121
  Min1091214151516
  Wind richtingNOZZZZZZ
  Kracht2233333
  Zonkans65%60%52%50%45%42%40%
  Neerslagkans7%7%25%32%37%52%45%

  Vergelijk alle bestemmingenin Lesbos

  Bestemmingen

  Wij hebben voor jouw reisgezelschap geen accommodaties beschikbaar in: Lesbos

  Zoek en boek jouw vakantiein Lesbos

  Zoek en boek

  Voor jouw huidige combinatie van criteria hebben wij geen resultaten gevonden. Ons advies is om een of meerdere criteria te verwijderen zodat je weer resultaten kunt zien. (tip: pas je reisgezelschap aan)