Informatie over vakanties in Lesbos

Informatie en activiteiten

Algemeen

Wat een heerlijk eiland is Lesbos toch! Als je denkt dat je alle Griekse eilanden kent, is dit niet compleet zonder het op twee na grootste eiland van Griekenland te bezoeken. De heuvels van het eiland zijn bedekt met prachtige pijn- en olijfbomen. Mooi om hier een wandeling of een fietstocht te maken! Uiteraard kun je op zwoele zomerdagen je dag doorbrengen aan het strand. En zeker in de zomermaanden is de Egeïsche Zee perfect op temperatuur. Op het eiland vind je vooral veel mooie kiezelstrandjes. Liever naar een zandstrand? Dan moet je in Anaxos of Petra zijn. Hier vind je ook heerlijke zandstranden.

Wij zijn dol op de typische kenmerken van het eiland. Deze zorgen er toch wel voor dat Lesbos net weer even anders is dan de rest van de Griekse eilanden. Zo zijn er op elke hoek van de vele steegjes en straatjes houtsnijwerken te koop. En uiteraard kun je overal op een klein terras een glaasje Ouzo drinken. Fantastisch als je net de zon onder ziet gaan en de kerkklokken beginnen te luiden! Het eiland ontdekken, dat moet je hier zeker doen. Helemaal relaxen in één van de thermale baden, een dagje cultuur snuiven in Mytilini of het unieke ‘versteende woud’ bezoeken. Er is hier zoveel te doen, te zien en te proeven… Ervaar het zelf!

Bekijk op de kaart

Lesbos

Praktische informatie

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Grieks

Valuta

Euro

Geldigheid paspoort

Je paspoort of identiteitsbewijs dient geldig te zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. Je hebt geen visum nodig.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Vaccinaties

Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

Eten en drinken

De Griekse keuken kennen de meeste mensen al uit de Griekse restaurants in ons land. In Griekenland zult u ontdekken dat deze toch nog iets veelzijdiger is. En natuurlijk smaakt alles op een leuk terras bij zonsondergang altijd net nog iets beter.

Op de Griekse eilanden zult u veel eetgelegenheden met de naam 'Taverna' ontdekken. Dit zijn van origine authentieke Griekse eetgelegenheden met een sobere inrichting, houten of stalen tafels met plastic of stoffen kleedjes en oude houten stoelen.

De Grieken eten vrijwel nooit voor 21.00 uur. Het is gebruikelijk dat men alle gerechten tegelijkertijd op tafel zet. Salades, voorgerechten en hoofdgerechten worden allemaal tegelijkertijd geserveerd, tenzij u uitdrukkelijk vraagt het anders te doen.

De Grieken zijn gek op vlees. Souvlaki, Gyros en Byfteki vindt u dan ook op vrijwel elke menukaart. Daarnaast natuurlijk veel olijven en heerlijke tomaten. En indien u echt geen keuze kunt maken, bestelt u gewoon mezes, dan krijgt u van alles een beetje. Vergeet geen lekker glaasje ouzo. Kali óreksi! (eet smakelijk!)

Geschiedenis

Lesbos heeft een rijke geschiedenis.
Rond het jaar 3000 v. Chr. werd Lesbos bewoond door een volk uit het naburige oosten dat Troje als centrum had. Ongeveer 1100 v. Chr. kwamen de Aeoliërs naar het eiland en er ontstonden 6 steden: Mytilini, Methymna, Arisbe, Antissa, Eressos en Pyrra. Lesbos bracht ook drie belangrijke persoonlijkheden voort op het gebied van kunst en cultuur: Arion de dichter en citerspeler, de dichter Alcaeus en de beroemde Iyrische dichteres Sappho. Hierdoor kwam de culturele bloei op Lesbos. De culturele bloei werd omstreeks het midden van de 6de eeuw v. Chr. onderbroken door de Perzen die het eiland veroverden.

In 479 v. Chr., toen de Perzen inmiddels waren verslagen, voegde het eiland zich bij de Attische Zeebond. Het eiland kreeg hierdoor wel een wisselend patroon: de ene keer waren ze bezet door Athene, de andere keer door Sparta. In 84 v. Chr. veroverden de Romeinen het eiland zodat Lesbos weer opbloeide.

Een keerpunt in de geschiedenis van Lesbos kwam, toen de Byzantijnse keizer Johannes Paleologus het eiland afstond aan zijn Genuese schoonzoon Francisco Gattilucci, als bruidsschat van zijn dochter Maria. Hiermee werd de heerschappij van de Gattilucci ingesteld, die zou duren tot 1462, toen het eiland met veel bloedvergieten en plunderen werd veroverd door het overmachtige leger van de Turkse sultan Mohammed II.

De inwoners van Lesbos hadden veel te lijden onder de Turkse heerschappij, en pas na de Turks-Russische oorlog van 1774, verkreeg het enige vrijheid van godsdienst. Tijdens de vrijheidsoorlog van 1821 kwam het eiland in opstand, maar zonder succes. Pas in 1912 werd het eiland bevrijd.

Cultuur

Lesbos heeft vele dichters en schrijvers voortgebracht, zoals Sappho, Alkeos, Myrivilis en Elytis. Het eiland kent veel cultuur, onder andere door het feit dat het veel heersers heeft gekend. Verspreid over het eiland vindt u nog diverse overblijfselen uit deze tijd zoals een imposante Genuese vesting, Turkse gebouwen, ruïnes van een antiek theater, een nederzetting uit het Bronzen tijdperk bij Thermi, resten van een Romeins aquaduct, resten van basilieken uit de 5e en 6e eeuw bij Eressos en verschillende kerken en kloosters.

Natuur

Lesbos is behoorlijk groen met haar bossen en olijfbomen. Het afwisselende landschap van Lesbos heeft haar hoogste punt op bijna 1000 meter, aan de voet van deze met pijnbomen begroeide hellingen liggen vlakke kuststroken met uitgestrekte olijfboomgaarden. Verder heeft het eiland 2 binnenzeeën en bevat het vele mooie baaien.

Vlucht Informatie

Je vliegt met Transavia van Amsterdam naar Mytilini. Deze vlucht duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Jiba heeft geen eigen reisleiding ter plaatse. De opvang wordt uitgevoerd door de plaatselijke vertegenwoordiging van Jiba of anders.

Vertrekdagen
Je kunt vertrekken op maandag en donderdag.

De transfer
De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Jiba geboekt hebt. De transfertijden zijn ongeveer als volgt:
Skala Kalloni - ongeveer 80 minuten
Evriaki - ongeveer 90 minuten
Plomari - ongeveer 90 minuten
Vatera - ongeveer 90 minuten
Petra - ongeveer 100 minuten
Anaxos - ongeveer 100 minuten
Molivos/Eftalou - ongeveer 120 minuten
Vafios - ongeveer 130 minuten

Vluchtschema
In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijg je tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Jiba zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen die nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

E-tickets
Jiba stuurt uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kun je geweigerd worden voor een vlucht.

Voor meer exacte informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen wij je naar de
reisinformatie.

Weer Lesbos komende 14 dagen

De weersverwachting voor Lesbos voor vandaag: bewolkt, met een maximum temperatuur van ongeveer 12°C en een minimum temperatuur van ongeveer 8°C. De neerslagkans in Lesbos is vandaag 27%. Bekijk hieronder het actuele weer in Lesbos verzorgd door Weeronline.

Klimaat Lesbos

Weersverwachting Lesbos deze week

zo
25-2
ma
26-2
di
27-2
wo
28-2
do
1-3
vr
2-3
za
3-3
Max11121211101314
Min78775510
Wind richtingNOWONOZZ
Kracht3323233
Zonkans40%12%45%20%52%40%37%
Neerslagkans22%85%27%77%10%35%52%

Weersverwachting Lesbos volgende week

zo
4-3
ma
5-3
di
6-3
wo
7-3
do
8-3
vr
9-3
za
10-3
Max15151716171718
Min109910101010
Wind richtingZOOZZZZZ
Kracht2222223
Zonkans45%60%57%50%60%60%60%
Neerslagkans40%10%60%37%20%20%20%

Vergelijk alle bestemmingenin Lesbos

Bestemmingen

Maak hieronder een keuze uit de vakantie bestemmingen in Lesbos. Je kunt ook het overzicht van alle vakantie verblijven in Lesbos zien door naar het volgende tabje 'Zoek en boek' te gaan.

ReistijdVertrekdagen
Lesbos
Anaxos
Vlucht
(Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur32°C7 accommodaties v.a.
€234
p.p.
Mitilini
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur32°C1 accommodatie v.a.
€189
p.p.
Molivos (Eftalou)
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
Transfer
1:20
ma, do Temperatuur32°C11 accommodaties v.a.
€249
p.p.
Petra
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
Transfer
1:30
ma, do Temperatuur32°C19 accommodaties v.a.
€219
p.p.
Plomari
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
Transfer
0:45
ma, do Temperatuur32°C4 accommodaties v.a.
€254
p.p.
Skala Kalloni
Vlucht
(Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur32°C5 accommodaties v.a.
€284
p.p.
Vatera
Vlucht
(Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur32°C5 accommodaties v.a.
€259
p.p.

Zoek en boek jouw vakantiein Lesbos

Zoek en boek

Wij hebben de volgende vliegvakantie(s) naar Lesbos voor je gevonden.
Maak hieronder een keuze uit ons gevarieerde aanbod aan hotels, appartementen, bungalows of villa's.

 1. Appartementen Vicky I & II & III -3 sterren
  vanaf €254 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  3-kamerappartement zeezicht superieur
  Logies
  App. Vicky I & II & III Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Prachtige uitzichten over zee
  • Nabij een van Lesbos schoonste strand
  • Restaurant met verse en lokale gerechten
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 2. Appartementen Nautilus -3 sterren
  vanaf €239 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  studio zwembadzijde type B
  Logies
  App. Nautilus Reeds bekeken
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 3. Appartementen Plaza Palace -3 sterren
  vanaf €234 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  2-kamerappartement type B dependance
  Logies
  App. Plaza Palace Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Centraal gelegen
  • Gezellige tavernes in de buurt
  • Vriendelijke eigenaar
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 4. Hotel Plaza Palace -3 sterren
  vanaf €274 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  2-persoonskamer hoofdgebouw algemeen (Pool View)
  Logies en ontbijt
  Hotel Plaza Palace Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Centraal gelegen
  • Gezellige tavernes in de buurt
  • Vriendelijke eigenaar
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 5. Hotel Morfula -3 sterren
  vanaf €344 11 dagen ma 21 mei
  Vertrek: 11 dgn - ma 21 mei
  2-persoonskamer algemeen
  Logies en ontbijt
  Hotel Morfula Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Tegenover het strand
  • Populaire taverna
  • Gebruik zwembad Hotel Irini Beach
  1. 7,8
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 6. Hotel Clara Beach -4 sterren
  vanaf €349 8 dagen ma 14 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 14 mei
  2-persoonskamer zeezicht type A
  All inclusive
  Hotel Clara Beach Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Schitterend uitzicht over zee
  • Gastvrij personeel
  • Op loopafstand van Anaxos en Petra
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 7. Hotel Viva Mare & Spa -4 sterren
  vanaf €359 8 dagen do 31 mei
  Vertrek: 8 dgn - do 31 mei
  suite zeezicht type B
  All inclusive
  Hotel Viva Mare & Spa Reeds bekeken
  Verzorging: All inclusive
  • Privéstrand
  • 6 zwembaden
  • Gratis shuttlebusje
  1. 7,3
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  All inclusive
  Vliegtuig
 8. Hotel Aphrodite -4 sterren
  vanaf €319 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  2-persoonskamer algemeen zijzeezicht (Standard Double)
  Logies en ontbijt
  Hotel Aphrodite Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Aan het strand
  • Mooie omgeving
  • Rustig gelegen
  1. 8,9
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 9. Hotel Sunrise Resort - -4 sterren
  vanaf €379 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  2-persoonskamer voordeeltarief
  Halfpension
  Hotel Sunrise Resort - Reeds bekeken
  Verzorging: Halfpension
  • Fantastisch uitzicht over zee
  • Ruim opgezet complex
  • Zeer goede service
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Halfpension
  Vliegtuig
 10. Appartementen Arthemis -4 sterren
  vanaf €294 8 dagen ma 7 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 7 mei
  2-kamerappartement
  Logies
  App. Arthemis Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Oase van rust!
  • Goed uitgeruste appartementen
  • Strand op loopafstand
  1. 8,6
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
1 tot 10 van 52 resultaten
Streek
Reisgezelschap
Thema's
Luchthaven
Autohuur
Afstand strand
Afstand centrum