Kreta

  Informatie over vakanties in Kreta

  Informatie en activiteiten

  Algemeen

  Kreta, alleen een walhalla voor feestbeesten? Nee hoor! Kreta heeft veel meer te bieden dan alleen de feesten en het nachtleven. En dat ‘andere’ Kreta is ook nog eens veel interessanter dan het stapleven. Het is juist zo leuk om het authentieke Kreta te ontdekken. Hiervoor zoek je de kleinere dorpjes op, waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan! Verder staat Kreta heel erg bekend om zijn olijfbomen. De gerechten worden dan ook altijd bereid met veel olijfolie, welke in elk dorpje weer anders smaakt.

  Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland en heeft werkelijk voor ieder wat wils. Naast de authentieke dorpjes heb je op sommige plekjes van het eiland echt prachtige stranden. Ben je meer geïnteresseerd in cultuur? Er zijn prachtige paleizen uit de Minoïsche tijd, Venetiaanse vestingen en talloze kloosters en kerkjes te bezichtigen. Maar ook als wandelaar kun je een uitdaging aangaan door bijvoorbeeld de 18 kilometer lange Samariakloof te bewandelen.

  Hoge bergen domineren het landschap en worden doorkruist door vruchtbare dalen en vlaktes. De zuidkust is zeer grillig met enkele kleine baaitjes en smalle strandjes. De noordkust daarentegen is vrij vlak en heeft lange zandstranden. Aan de noordkust liggen dan ook de grote steden en meest bekende badplaatsen van Kreta. In welke plaats je ook verblijft, Kreta is zo groot en heeft zoveel te bieden, dat het vrijwel onmogelijk is om alles te zien tijdens je verblijf.

  Laat je door het bijzondere Kreta verrassen en geniet van de cultuur, dans, eten en het bekende Griekse drankje Ouzo. Jámas!

  Kreta op nr 3. in top 5 Griekse eilanden!
  Benieuwd waarom en hoe de volledige top 5 eruit ziet? Lees er hier meer over: www.jiba.nl/top-5-griekse-eilanden 

  Bekijk op de kaart

  Kreta

  Praktische informatie

  Tijdsverschil

  1 uur later

  Taal

  Grieks

  Valuta

  Euro

  Geldigheid paspoort

  Je paspoort of identiteitsbewijs dient geldig te zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. Je hebt geen visum nodig.

  Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

  Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

  Vaccinaties

  Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

  Eten en drinken

  De Grieken staan bekend om hun heerlijke, verse en veelzijdige keuken. Het verschilt erg per regio welke gerechten men het liefst eet maar over het algemeen eet men op de eilanden voornamelijk vis- en in het binnenland vleesgerechten. Men hecht vooral heel veel waarde aan regionale en verse producten. Vanwege de grote hoeveelheid aan groentegerechten en salades is de Griekse keuken ook zeer geschikt voor vegetariërs.

  Men gaat in Griekenland veel later aan tafel dan in Nederland. Je hoeft dan ook niet raar op te kijken als het pas rond 22.00 uur 's avonds echt druk wordt in de Griekse restaurants en taverna's. De taverna is de meest voorkomende eetgelegenheid die je tegen gaat komen. Deze zijn vaak somber ingericht met eenvoudige houten of stalen tafels en stoeltjes bedekt met een simpel plastic tafelkleed. Juist hier is het eten vaak het meest authentiek en volgens lokale recepten bereid. En als je niet kunt kiezen uit het grote aanbod dan raden wij je aan om voor Mezedés te kiezen. Dan worden er meerdere gerechten tegelijkertijd op tafel gezet zodat je van alles iets kunt proeven.

  Typisch Griekse gerechten zijn bijvoorbeeld Tzatziki (scherpe knoflooksaus van yoghurt met komkommer), Dolmades (gevulde wijnbladeren), Keftedes (gehaktballetjes), Mousaka (ovenschotel met laagjes aardappelen, gehakt, aubergine, kaas en witte saus), Souvlaki (stukjes gegrild kippen-, lams- of varkensvlees aan een spies) en natuurlijk Gyros (stukjes geroosterd en gesneden vlees geserveerd met pitabrood, patat en tzatziki). Als nagerecht kun je bijvoobeeld kiezen uit in honing gedrenkte baklava of yoghurt met walnoten en honing. Verder kent men in Griekenland vele plaatselijke witte- en rode wijnen en enkele traditionele dranken zoals Ouzo (anijslikeur), Retsina (witte harswijn) en natuurlijk de Metaxa (griekse cognac). Overdag drinken de Grieken het liefst een koude koffie (Frappé) en 's avonds en sterke espresso.

  Kali óreksi! (Eet smakelijk!)

  Geschiedenis

  De rijke geschiedenis van Kreta begint omstreeks 7000 v.Chr. toen het eiland voor het eerst bewoond werd. Deze inwoners kwamen waarschijnlijk uit het oosten en hielden zich voornamelijk bezig met veeteelt.

  Rond 3300 v.Chr. begon zich op Kreta een hoge beschaving te ontwikkelen, de "Minoïsche beschaving". Dit was de eerste grote beschaving van het Egeïsche gebied die al snel uitgroeide tot één van de machtigste in hele regio. Er was een enorme welvaart die waarschijnljik te danken is aan de handel met andere steden in Griekenland, Middellandse-Zeegebied, Egypte en Syrië. Belangrijke exportproducten waren olijfolie, graan en wijn.

  Op Kreta werden rond 2000 v.Chr. grote paleizen gebouwd zoals Knossos, Festos, Malia en Zakros. Maar ook op andere eilanden, zoals Santorini, zijn restanten van Minoïsche steden en paleizen gevonden. Aan de opgegraven paleizen is goed te zien hoe verfijnd de beschaving moet zijn geweest. De schitterende muurschilderingen laten levensgrote mensen, stieren en dolfijnen zien en geven een goed beeld van het dagelijkse leven in die tijd. Ook van het lineair A en B, de oudste bekende griekse talen, zijn op Kreta vondsten gedaan in de vorm van kleitabletten.

  Pas rond 1800 v.Chr. kregen de Minoïers een eerste klap te verwerken. Door een zware aardbeving werden de paleizen en steden verwoest. Men bouwde deze echter weer op en vanaf 1700 v.Chr. had de mytische koning 'Minos' het gezag vanuit zijn paleis in Knossos. Omstreeks 1625 v.Chr. werd het eiland echter getroffen door een nog zwaardere natuurramp, de vulkaanuitbarsting van Thira (Santorini). De gigantische vloedgolven moeten de grote paleizen en steden verwoest hebben waardoor de eens zo rijke Minoïsche cultuur definitief verloren moet zijn gegaan.

  Vanaf dat moment trokken volken, zoals de Myceners en Doriërs, vanuit het Griekse vasteland naar Kreta en brak de Dorische tijd aan. Tijdens de bezetting van de Myceners kent het eiland tot circa 1200 v.Chr. veel welvaart en heeft het een grote zeemacht. Maar tijdens de Dorische tijd gaat de welvaart snel achteruit. Er volgt een lange periode van oorlogen en het eiland valt achtereenvolgens in handen van de Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiërs en Turken.

  Gedurende de Venetiaanse heerschappij vanaf 1200 kent Kreta eindelijk weer een culturele en economische bloei. Ook worden veel steden versterkt met grote vestingen zoals Chania, Rethymnon en Heraklion, dit vanwege de grote dreiging van de Turken. In 1645 vallen de Turken Kreta aan en heersen vanaf dat moment tot 1898 over het eiland. Deze periode is gruwelijk, de Turken ondrukken het eiland en grote opstanden van de Kretenzers zorgen alleen maar voor grotere gruweldaden van Turkse zijde. Uiteindelijk dwingen Europese grootmachten de Turken om Kreta af te staan en wordt het eiland in 1913 eindelijk weer onderdeel van Griekenland.

  Cultuur

  De Kretenzers staan er om bekend een heel trots volk te zijn. Tegen meerdere bezetters zijn zij in het verleden in opstand gekomen om hun vrijheid terug te winnen. Vooral tijdens de Turkse bezetting zijn er aan Griekse kant veel burgers gestorven tijdens hun strijd voor vrijheid. Men hecht dan ook heel veel waarde aan plaatselijke tradities en gebruiken en is zeer trots op het rijke verleden. Zo zijn er de traditionele Sfakiotten die gezien worden als de echte Kretenzers. Het dorp Sfakia ligt hoog en vrijwel onbereikbaar in het Lefka Ori-gebergte.

  Veel traditionele dorpen in het binnenland worden vrijwel alleen nog bewoond door de oudere generatie. De jongeren zijn vaak weggetrokken naar de noordkust van Kreta of het vasteland om te studeren of te werken. Gedurende de winter keren veel jongeren echter terug naar hun geboortedorp om bij hun familie te zijn en te helpen op het land. Als je echt de traditionele Kretenzische sfeer wilt proeven dan kun je het best op eigen gelegenheid de kleine dorpen in het binnenland opzoeken. Je wordt meestal zeer gastvrij ontvangen en de lokale bevolking vertelt je graag alles over hun gebruiken en gewoontes.

  De grootste inkomstenbron voor de Kretenzers is het toerisme. De vele bezienswaardigheden en lange stranden trekken jaarlijks miljoenen toeristen. Ook de olijven, geitenfokkerij, tuinbouw en teelt van aardappelen, amandelen, granen, druiven, zuidvruchten en groenten belangrijk voor de eigen bevolking. In het midden van het eiland ligt de belangrijkste wijnstreek waar een aantal zeer goede wijnen vandaan komen.

  De Kretenzers zijn net als de rest van Griekenland voor 95% Grieks-Orthodox. Je vindt dan ook overal op het eiland kapelletjes, kerken en kloosters. Ook vinden er gedurende het hele jaar festiviteiten plaats op orthodoxe feest- en naamdagen. Het paasfeest is het grootste Orthodoxe feest in tegenstelling tot Kerst in Katholieke geloof. Als je de kans krijgt is het zeer de moeite waard om één van deze feesten mee te vieren met de plaatselijke bevolking. Houd er wel rekening mee dat bij een bezoek aan een kerk of klooster vaak verplicht bent om je knieën en schouders te bedekken.

  Muziek en dans spelen een grote rol in de cultuur van Kreta. Soms verschillen de traditionele muziek, dansen en kostuums zelfs per dorp van elkaar. Het bijwonen van een 'griekse-avond' biedt je de mogelijkheid hiermee kennis te maken. Aan cultuur zal het je op Kreta in ieder geval nooit ontbreken, er is eigenlijk teveel om uit kiezen. Er zijn oude Minoïsche paleizen, Venetiaanse vestingwerken, Kloosters, Kerken, Oude steden en authentieke dorpjes. Een echte aanrader dus voor de echte cultuurliefhebbers!

  Natuur

  Kreta is werkelijk een eiland van uitersten. De hoge ruige bergketens staan in sterk contrast met de vruchtbare dalen en hoogvlaktes. Er is dan ook een zeer veelzijdige flora en fauna waardoor natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen tijdens een verblijf op Kreta. Daarnaast heeft het eiland ook nog eens een schitterende kustlijn met lange stranden en kleine baaitjes.

  Er zijn drie grote bergketens die het landschap van Kreta domineren. In het westen het Lefka Ori-, in het midden het Psilorithis- en in het oosten het Dikti-gebergte. De hoogste berg is de mythologische berg "Ida" met een hoogte van circa 2456 meter. In het zuiden reiken de bergen vaak tot aan de kust terwijl deze in het noorden opgaan in heuvels en laagvlaktes. Het noorden is dan ook drukker bevolkt dan het zuiden omdat de zuidkust op veel plaatsen vrijwel onbegaanbaar is.

  In het berglandschap vind je tal van druipsteengrotten en kloven zoals de "Kamaresgrot" en de "Samariakloof". De Samariakloof is met een lengte van 18 km de langste van Europa en is een 'must' om te zien. Op het smalste punt, "de ijzeren poort", is de kloof niet breder dan 6 meter en reizen de rotswanden tot ongeveer 400 meter steil omhoog. Hoogvlaktes, zoals de groene Lasithi-hoogvlakte in het Dikti-gebergte, zijn imposant om te zien. Hier waan je je vanwege de groene landbouwgrond en vele molentjes bijna weer in Nederland.

  Echte bossen zijn op Kreta niet meer te vinden maar vooral in de vruchtbare dalen en hoogvlaktes is het toch erg groen. In het voorjaar is het eiland één grote bloemenzee en als het een strenge winter is geweest, ligt er op de bergen soms nog sneeuw. Die combinatie zorgt natuurlijk voor een schitterend landschap. Er komen een aantal zeer zeldzame planten en bloemen voor, waarvan sommige alleen op Kreta te vinden zijn.

  Kreta kent één echte inheemse diersoort, de Kri-Kri, deze Kretenzische berggeit komt alleen op Kreta voor en wordt steeds zeldzamer. Vooral in het natuurpark Samaria leven deze nog in het wild. Een andere bijzondere diersoort op Kreta is de zeeschildpad 'Caretta caretta'. Op de stranden van Rethymnon en Chania komen deze zeeschildpadden elk jaar nog eieren leggen. Daarnaast moet je niet verbaasd opkijken als je in de binnenlanden van Kreta gieren ziet vliegen. De Lammergier is een indrukwekkende vogel die op Kreta nog in het wild voorkomt.

  Vlucht Informatie

  Je vliegt met Transavia van Amsterdam naar Heraklion of Chania. Deze vlucht duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Jiba heeft geen eigen reisleiding ter plaatse. De opvang wordt uitgevoerd door de plaatselijke vertegenwoordiging van Jiba of anders. Deze informatie vind je terug op je reisbescheiden.

  Heraklion
  Vertrekdagen
  De vluchten naar Heraklion vertrekken op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag (m.u.v. diverse plaatsen, de vluchtmogelijkheden vindt je terug in boekingsstap 2).

  Vertrek vanaf regionale luchthavens
  Op maandag en vrijdag kun je vertrekken vanaf Rotterdam en Groningen. Op maandag, woensdag en vrijdag kun je vertrekken vanaf Eindhoven. Houd er rekening mee dat je met vertrek en/of aankomst vanaf een regionale luchthaven mogelijk op de heen- en/of terugreis een tussenlanding heeft. Vertrek vanaf regionale luchthavens is alleen mogelijk indien je vliegt naar Heraklion.

  Het is niet mogelijk om te vertrekken vanaf Groningen of indien je boekt voor de bestemmingen Rethymnon, Platanes, Georgioupolis, Kalyves, Matala, Agia Galini, Bali, Agia Pelagia, Amoudara, Fodele, Agios Nikolaos, Elounda, Aghia Marina, Kissamos, Kato Daratso, Sitia, Koutsounari of Palekastro.
  Het is niet mogelijk om te vertrekken vanaf Eindhoven of Rotterdam indien je boekt voor de bestemmingen Georgioupolis, Kalyves, Sitia, Koutsounari, Palekastro, Aghia Marina, Kissamos of Kato Daratso.

  De transfer
  De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Jiba geboekt hebt. De transfertijden vanuit Heraklion zijn als volgt:
  Kokkini Hani - ongeveer 20 minuten
  Amnisos – ongeveer 20 minuten
  Ammoudara – ongeveer 25 minuten
  Analipsis – ongeveer 30 minuten
  Gouves - ongeveer 30 minuten
  Agia Pelagia – ongeveer 30 minuten
  Anissaras – ongeveer 35 minuten
  Gournes – ongeveer 35 minuten
  Chersonissos – ongeveer 50 minuten
  Piskopiano – ongeveer 50 minuten
  Koutouloufaria – ongeveer 50 minuten
  Stalis – ongeveer 50 minuten
  Malia – ongeveer 50 minuten
  Fodele – ongeveer 60 minuten
  Bali - ongeveer 60 minuten
  Sissi – ongeveer 75 minuten
  Milatos – ongeveer 90 minuten
  Agia Galini – ongeveer 90 minuten
  Matala – ongeveer 90 minuten
  Rethymnon - ongeveer 100 minuten
  Kokkinos Pirgos - ongeveer 110 minuten
  Georgioupolis – ongeveer 120 minuten
  Elounda - ongeveer 120 minuten
  Kalyves – ongeveer 120 minuten
  Agios Nikolaos – ongeveer 120 minuten
  Sitia-Stad - ongeveer 150 minuten (directe autoverbinding)
  Palekastro - ongeveer 180 minuten (directe autoverbinding)
  Koutsounari – ongeveer 210 minuten
  Indien een accommodatie inclusief auto is, vervalt de transfer.
  Alle transfertijden zijn afhankelijk van het aantal hotels dat de bus aandoet. Dit is variërend per transfer.

  Chania
  Vertrekdagen
  De vluchten naar Chania vertrekken op maandag en vrijdag.

  De transfer
  De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Jiba geboekt hebt.De transfertijden vanuit Chania zijn als volgt:
  Chania Stad - ongeveer 30 minuten
  Kato Daratso - ongeveer 40 minuten
  Stalos – ongeveer 45 minuten
  Agia Marina – ongeveer 45 minuten
  Kalyves - ongeveer 45 minuten
  Stalos - ongeveer 45 minuten
  Platanias – ongeveer 45 minuten
  Agia Marina - ongeveer 60 minuten
  Platanias - ongeveer 70 minuten
  Tavronitas - ongeveer 70 minuten
  Rapania - ongeveer 70 minuten
  Kissamos - ongeveer 75 minuten
  Georgioupolis - ongeveer 75 minuten
  Rethymnon – ongeveer 80 minuten
  Kolymbari - ongeveer 90 minuten
  Indien een accommodatie inclusief auto is, vervalt de transfer.
  Alle transfertijden zijn afhankelijk van het aantal hotels dat de bus aandoet. Dit is variërend per transfer.

  Vluchtschema
  In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijg je tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Jiba zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen die nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

  E-tickets
  Jiba stuurt uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kun je geweigerd worden voor een vlucht.

  Voor meer informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen wij je naar de
  reisinformatie.

  Weer Kreta komende 14 dagen

  De weersverwachting voor Kreta voor vandaag: bewolkt, met een maximum temperatuur van ongeveer 23°C en een minimum temperatuur van ongeveer 17°C. De neerslagkans in Kreta is vandaag 5%. Bekijk hieronder het actuele weer in Kreta verzorgd door Weeronline.

  Klimaat Kreta

  Weersverwachting Kreta deze week

  ma
  24-10
  di
  25-10
  wo
  26-10
  do
  27-10
  vr
  28-10
  za
  29-10
  zo
  30-10
  Max23222221202021
  Min17161514151413
  Wind richtingNNNNNNN
  Kracht3432333
  Zonkans62%67%67%51%34%43%60%
  Neerslagkans5%2%1%32%55%32%17%

  Weersverwachting Kreta volgende week

  ma
  31-10
  di
  1-11
  wo
  2-11
  do
  3-11
  vr
  4-11
  za
  5-11
  zo
  6-11
  Max22222221222323
  Min13141414151516
  Wind richtingNNWNWWZZZ
  Kracht3222222
  Zonkans64%67%64%58%59%58%58%
  Neerslagkans8%10%14%16%19%17%18%

  Vergelijk alle bestemmingenin Kreta

  Bestemmingen

  Wij hebben voor jouw reisgezelschap geen accommodaties beschikbaar in: Kreta

  Zoek en boek jouw vakantiein Kreta

  Zoek en boek

  Voor jouw huidige combinatie van criteria hebben wij geen resultaten gevonden. Ons advies is om een of meerdere criteria te verwijderen zodat je weer resultaten kunt zien. (tip: pas je reisgezelschap aan)