Informatie over vakanties in Italië

Informatie en activiteiten

Algemeen

Kunst, cultuur en eeuwenoude historie naast natuurlijk de altijd genoemde kenmerken pasta, pizza, Chianti en Lambrusco vormen samen La Dolce Vita ofwel La Bella Italia. Natuurlijk heeft Italië naast deze kenmerken nog veel meer te bieden, want wie is niet bekend met het Italiaanse voetbal, de Paus of de leuke Italiaanse scootertjes? Daarnaast mogen de zonovergoten stranden aan de Italiaanse kuststreken en de fascinerende steden als Venetië, Florence en Rome ook niet vergeten worden.

Sardinië: dit pareltje ligt in de Middellandse Zee, onder het eiland Corsica. Heuvelachtig tot soms bergachtig landschap en een schitterende flora en fauna. Zie je jezelf al genieten van deze prachtige omgeving?  En natuurlijk is de 1800 kilometer lange kustlijn erg aantrekkelijk voor de zon- en strandaanbidders. Van prachtige zandstranden tot gezellige baaitjes en schelp- en kiezelstranden: je vindt het hier allemaal! En voor degenen die naast de heerlijk luie dagen aan het strand ook iets van het eiland willen zien, is het huren van een auto een ‘must’! Bezoek bijvoorbeeld eens prachtige bezienswaardigheden uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. Maar ook een bezoekje aan Porto Cervo, het Saint Tropez van Sardinië, is de moeite waard! Hier draait het om zien en gezien worden. En wat is er heerlijker dan te flaneren, een lekker drankje te nemen op één van de terrasjes of te proeven van de Italiaanse keuken? Heerlijk!

Eilandjes, eindeloze kusten, ruwe gebergten, golvende graanvelden, vulkanen en een opmerkelijke geschiedenis en architectuur… We hebben het hier over Sicilië! Elk jaar wordt Sicilië populairder bij de vakantiegangers en wij begrijpen wel waarom! Het is een heerlijke bestemming en eigenlijk is er voor iedere vakantieganger wel wat: van kleine vakantieverblijven tot luxe resorts. Het eiland is grotendeels heuvel- en bergachtig. En wij vinden de bergachtige gebieden dan ook zeer interessant. Neem bijvoorbeeld eens de Etna, de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Erg bijzonder om te zien. Laat je betoveren door dit schitterende eiland!

Het mag duidelijk zijn dat je in dit veelzijdige land zeker een leuke vakantie tegemoet gaat. Wij hebben nog één ding te zeggen: ‘Andiamo in Italia!’

Bekijk op de kaart

Italië

Praktische informatie

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Taal

De officiële taal is Italiaans.

Valuta

De officiële munteenheid in Italië is de euro.

Geldigheid paspoort

Nederlandse staatsburgers kunnen zowel met een geldig Nederlands paspoort als met een geldige Nederlandse identiteitskaart naar Italië reizen. Indien men in het bezit is van een geldig Nederlands paspoort, wordt aangeraden daarmee te reizen. Dit paspoort dient geldig te zijn tot de dag na terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Vaccinaties

Voor reizen naar Italië zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

Eten en drinken

De Italiaanse keuken is natuurlijk bij ons allemaal bekend, je hebt vast wel eens pizza of spaghetti gegeten. Italië is bekend om zijn rijke pastakeuken en zijn ijs. Chianti, wijn, is de meest populaire drank in Italie. De Italianen gebruiken veel mozarella, ricotta, gorgonzola, uien, knoflook en tomaten in hun eten. De Restaurants zijn over het algemeen van goede kwaliteit en redelijk betaalbaar. Vergeet ook niet om een heerlijk echt Italiaans ijsje te eten of een authentieke cappucino of espresso te bestellen!

Het drinken van kraanwater in Italië wordt afgeraden, beter kun je flessen mineraalwater kopen. Let er wel op dat de fles goed verzegeld is. Eet ook geen rauw of gedeeltelijk gekookt voedsel of groentes (salades) en ongewassen fruit.

Geschiedenis

Voor de opkomst van de stadsstaat Rome was Italië bevolkt met een groot aantal volken: naast de Romeinen waren er de Etrusken, Apuliërs, Liguriërs, Sabijnen, Samnieten, Bretii en in de Povlakte de Kelten. Rome breidde zich uit ten koste van haar buurvolken, zo ontstond het Romeinse Rijk. In deze vorm beheerste Italië eeuwenlang het Middellandse Zee gebied. De Romeinen namen de theoretische kennis van de Grieken over, en pasten deze praktisch toe. Hun aquaducten en de restanten van de wegen die zij in hun hele rijk aanlegden, zijn nog op veel plaatsen te vinden.

Na de ondergang van het Romeinse Rijk raakte Italië in verval. Italië kenden een veelheid aan vreemde overheersers zoals de Ostrogoten, Oost-Romeinse Rijken en de Lombarden. In midden Italië ontstond de Pauselijke Staat en in noord Italië kwamen de Franken onder Karel de Grote.

De Italiaanse vereniging was een langdurig proces, politiek gezien beginnend bij het Congres van Wenen en eindigend bij het eind van de Eerste Wereldoorlog, waar bij het Verdrag van Saint-Germain de laatste onafhankelijke steden in het Koninkrijk Italië werden opgenomen.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bleef Italië aanvankelijk neutraal. Nadat de geallieerde mogendheden bij het verdrag van Londen royale gebiedsuitbreiding hadden toegezegd, verklaarde Italië in mei 1915 de oorlog aan Oostenrijk en in augustus 1916 ook aan Duitsland. In militair opzicht was de oorlog geen succes, maar bij de vrede werd Italië beloond met Istrië en Triëst, Zadar (Zara) in Dalmatië en geheel Zuid-Tirol. De kwestie Zuid-Tirol bleef vervolgens de Italiaans-Oostenrijkse betrekkingen belasten. Fiume (Rijeka), dat aanvankelijk tot vrijstaat was verklaard, werd in 1919-1920 eigenmachtig door de dichter-politicus Gabriele d'Annunzio voor Italië bezet.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bleef Italië neutraal. Op 10 juni 1940 verklaarde het de oorlog aan Frankrijk en Engeland. Benito Mussolini geloofde dat Engeland snel om genade zou smeken, maar dat bleek een misrekening. De Italiaanse strijd te land was een mislukking, Duitsland moest Italië zowel in Griekenland als in Noord-Afrika te hulp komen. Wel vergrootten de Italianen hun gebied met Montenegro, een deel van Griekenland en enkele steden in Frankrijk (dat was echter geen noemenswaardige vooruitgang). Ook de Afrika-oorlog tussen Italië, Duitsland en Engeland verliep in eerste instantie dramatisch voor de Italiaanse troepen. Pas toen twee Duitse divisies te hulp schoten wisten de Italianen gebiedsuitbreiding in Egypte te verwezenlijken.

Na het vastlopen van de invasie in de Sovjet-Unie en de Amerikaanse deelname aan de oorlog keerde het tij. In mei 1943 werden de Italianen en de Duitsers uit Noord-Afrika verdreven. In juli 1943 volgde de landing op Sicilië. Koning Victor Emanuel III reageerde door Mussolini te laten arresteren. Hij benoemde maarschalk Badoglio als premier. De Duitsers bezetten snel grote delen van Italië. Zij bevrijden Mussolini die de Italiaanse Sociale Republiek oprichtte. Terwijl de geallieerden moeizaam door Italië naar het noorden oprukten (Rome, juni 1944, Milaan, april 1945), verklaarde de Italiaanse monarchistische regering Duitsland de oorlog.

Sinds 2 juni 1946 is Italië door een volksraadpleging een republiek. De republikeinse grondwet trad op 1 januari 1948 in werking. Italië is sinds de jaren vijftig lid van de NAVO en is vanaf de oprichting al lid van de Europese Gemeenschap.

Cultuur

De eerste gedachte bij Italië is de cultuur. Italië kent misschien wel de meeste cultuur! Hoe kan het ook anders met zo veel historie. Italië kent alleen al meer dan 1500 musea en aan kerken en kathedralen is ook geen gebrek. In ieder dorpje en in iedere stad is er wel één of meerdere te vinden. In Italië is voor ieders smaak wel iets te vinden!

Natuur

De natuur in Italië is gewoonweg adembenemend en zeer divers. Allereerst zijn er de prachtige gebergtes. De drie bekendste gebergtes van Italie zijn de Apennijnen, de Alpen en de Dolomieten. Deze gebergtes geven een spectaculair uitzicht over het landschap. Ook kent Italië mooie meren en de prachtige natuur er omheen. Ideaal voor watersport of om af te koelen in het hete binnenland. Ten slotte zijn daar nog de rivieren, met de Po en de Tiber als bekendste. Kortom: Italië heeft voor ieder wat wils!

Weer Italië komende 14 dagen

De weersverwachting voor Italië voor vandaag: bewolkt, met een maximum temperatuur van ongeveer 16°C en een minimum temperatuur van ongeveer 9°C. De neerslagkans in Italië is vandaag 52%. Bekijk hieronder het actuele weer in Italië verzorgd door Weeronline.

Klimaat Italië

Weersverwachting Italië deze week

vr
28-4
za
29-4
zo
30-4
ma
1-5
di
2-5
wo
3-5
do
4-5
Max16171816171718
Min9556688
Wind richtingZWNONOOZWNOZ
Kracht3222222
Zonkans44%77%78%50%55%52%57%
Neerslagkans52%5%4%45%30%36%31%

Weersverwachting Italië volgende week

vr
5-5
za
6-5
zo
7-5
ma
8-5
di
9-5
wo
10-5
do
11-5
Max19202020202021
Min89910101010
Wind richtingZWZWWZWZZWZW
Kracht2222222
Zonkans59%57%57%60%61%60%57%
Neerslagkans22%32%37%27%20%28%37%

Vergelijk alle bestemmingenin Italië

Bestemmingen

Maak hieronder een keuze uit één van de vakantie regio's of plaatsen in Italië. Wil je alle vakantie verblijven van Italië in 1 overzicht zien? Dan kun je het beste naar het volgende tabje 'Zoek en boek' gaan. Veel plezier met het zoeken naar jouw vakantie!

ReistijdVertrekdagen
Adriatische kust
Bibione
Vlucht
(Venetië )
zo, di, wo, za Temperatuur32°C Water temperatuur 25°C19 accommodaties v.a.
€189
p.p.
Caorle
Vlucht
(Venetië )
zo, di, wo, za Temperatuur31°C10 accommodaties v.a.
€194
p.p.
Lido di Jesolo
Vlucht
(Venetië )
zo, di, za Temperatuur31°C4 accommodaties v.a.
€429
p.p.
Sicilië
Alia
Vlucht
(Palermo)
ma, wo, za Temperatuur32°C2 accommodaties v.a.
€199
p.p.
Calatabiano
Vlucht
(Catania )
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€444
p.p.
Caltagirone
Vlucht
(Catania )
ma, wo, za Temperatuur29°C1 accommodatie v.a.
€419
p.p.
Campofelice di Roccella
Vlucht
2:00 (Palermo)
Transfer
0:48
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C4 accommodaties v.a.
€169
p.p.
Castelbuono
Vlucht
(Palermo)
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€599
p.p.
Catania
Vlucht
2:50 (Catania )
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€79
p.p.
Cefalu
Vlucht
(Palermo)
ma, wo, za Temperatuur32°C12 accommodaties v.a.
€169
p.p.
Fiumefreddo
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
1:00
ma, wo, za Temperatuur32°C Water temperatuur 25°C1 accommodatie v.a.
€359
p.p.
Fly & Drive Sicilië
Vlucht
2:50 (Catania )
ma, wo, za Temperatuur32°C2 accommodaties v.a.
€649
p.p.
Giardini Naxos
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:40
ma, wo, za Temperatuur33°C Water temperatuur 17°C9 accommodaties v.a.
€224
p.p.
Letojanni
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
1:30
ma, wo, za Temperatuur33°C Water temperatuur 17°C3 accommodaties v.a.
€264
p.p.
Mascali
Vlucht
(Catania )
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€259
p.p.
Noto
Vlucht
(Catania )
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€489
p.p.
Piedimonte Etneo
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
1:00
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€319
p.p.
Riposto
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:50
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€439
p.p.
Taormina
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:55
ma, wo, za Temperatuur33°C Water temperatuur 17°C13 accommodaties v.a.
€224
p.p.
Taormina Mare
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:55
ma, wo, za Temperatuur31°C Water temperatuur 25°C5 accommodaties v.a.
€264
p.p.

Zoek en boek jouw vakantiein Italië

Zoek en boek

Wij hebben de volgende vliegvakantie(s) naar Italië voor je gevonden.
Maak hieronder een keuze uit ons gevarieerde aanbod aan hotels, appartementen, bungalows of villa's.

 1. Residence Holiday -3 sterren
  vanaf €194 8 dagen za 27 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 27 mei
  3-kamerappartement
  Logies
  Residence Holiday Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Vlak bij het strand
  • Heerlijk zwembad
  • Leuke trekpleisters in de omgeving
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 2. Villaggio Azzurro -3 sterren
  vanaf €199 8 dagen za 27 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 27 mei
  3-kamerappartement
  Logies
  Villaggio Azzurro Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Gratis shuttleservice naar het strand
  • Gelegen achter mooi dennenbos
  • Op loopafstand van centrum
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 3. Residence Fontana Barone -3 sterren
  vanaf €229 8 dagen za 6 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 6 mei
  3-kamerappartement
  Logies
  Residence Fontana Barone Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Gemoedelijk vakantieadres
  • Gevoel van ruimte en vrijheid
  • Populair bij Nederlandse families
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 4. Hotel Lido Caparena -4 sterren
  vanaf €599 8 dagen ma 1 mei
  Vertrek: 8 dgn - ma 1 mei
  2-persoonskamer landzijde
  Halfpension
  Hotel Lido Caparena Reeds bekeken
  Verzorging: Halfpension
  • Wellness Club
  • Mediterrane sfeer
  • Aan de Middelandse zee
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Halfpension
  Vliegtuig
 5. Villaggio Splendido -4 sterren
  vanaf €199 8 dagen za 27 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 27 mei
  3-kamerappartement
  Logies
  Villaggio Splendido Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Kinderzwembad
  • Prachtige tuin
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 6. Hotel Costa Verde -4 sterren
  vanaf €369 8 dagen za 6 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 6 mei
  2-persoonskamer algemeen
  Halfpension
  Hotel Costa Verde Reeds bekeken
  Verzorging: Halfpension
  • Aquapark: 100%waterplezier!
  • Shuttleservice naar zee
  • Modern wellnesscenter
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Halfpension
  Vliegtuig
 7. Hotel Baia del Capitano -4 sterren
  vanaf €419 8 dagen za 13 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 13 mei
  2-persoonskamer algemeen voordeeltarief
  Logies en ontbijt
  Hotel Baia del Capitano Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Rustige en charmante accommodatie
  • Op loopafstand van de heldere zee
  • Verzorgde, ruime kamers
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 8. Villaggio Paradiso -4 sterren
  vanaf €209 8 dagen za 27 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 27 mei
  3-kamerappartement
  Logies
  Villaggio Paradiso Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Rustige omgeving
  • Ideaal voor gezinnen
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 9. Vakantiepark Giardini di Altea -4 sterren
  vanaf €199 8 dagen za 27 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 27 mei
  2-kamerappartement algemeen
  Logies
  Vakantiepark Giardini di Altea Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Ideaal voor families
  • Vlak bij het strand
  • Kindvriendelijk
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 10. Hotel Laguna Park -4,5 sterren
  vanaf €669 8 dagen za 27 mei
  Vertrek: 8 dgn - za 27 mei
  2-persoonskamer algemeen
  Halfpension
  Hotel Laguna Park Reeds bekeken
  Verzorging: Halfpension
  • Mooi, groot zwembad
  • Vrijwel aan het strand
  • Animatie voor jong en oud
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Halfpension
  Vliegtuig
51 tot 60 van 92 resultaten
Reisgezelschap
Luchthaven
Autohuur
Last minutes
Afstand strand
Afstand centrum