Italië

Informatie over vakanties in Italië

Informatie en activiteiten

Algemeen

Kunst, cultuur en eeuwenoude historie naast natuurlijk de altijd genoemde kenmerken pasta, pizza, Chianti en Lambrusco vormen samen La Dolce Vita ofwel La Bella Italia. Natuurlijk heeft Italië naast deze kenmerken nog veel meer te bieden, want wie is niet bekend met het Italiaanse voetbal, de Paus of de leuke Italiaanse scootertjes? Daarnaast mogen de zonovergoten stranden aan de Italiaanse kuststreken en de fascinerende steden als Venetië, Florence en Rome ook niet vergeten worden.

Sardinië: dit pareltje ligt in de Middellandse Zee, onder het eiland Corsica. Heuvelachtig tot soms bergachtig landschap en een schitterende flora en fauna. Zie je jezelf al genieten van deze prachtige omgeving?  En natuurlijk is de 1800 kilometer lange kustlijn erg aantrekkelijk voor de zon- en strandaanbidders. Van prachtige zandstranden tot gezellige baaitjes en schelp- en kiezelstranden: je vindt het hier allemaal! En voor degenen die naast de heerlijk luie dagen aan het strand ook iets van het eiland willen zien, is het huren van een auto een ‘must’! Bezoek bijvoorbeeld eens prachtige bezienswaardigheden uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. Maar ook een bezoekje aan Porto Cervo, het Saint Tropez van Sardinië, is de moeite waard! Hier draait het om zien en gezien worden. En wat is er heerlijker dan te flaneren, een lekker drankje te nemen op één van de terrasjes of te proeven van de Italiaanse keuken? Heerlijk!

Eilandjes, eindeloze kusten, ruwe gebergten, golvende graanvelden, vulkanen en een opmerkelijke geschiedenis en architectuur… We hebben het hier over Sicilië! Elk jaar wordt Sicilië populairder bij de vakantiegangers en wij begrijpen wel waarom! Het is een heerlijke bestemming en eigenlijk is er voor iedere vakantieganger wel wat: van kleine vakantieverblijven tot luxe resorts. Het eiland is grotendeels heuvel- en bergachtig. En wij vinden de bergachtige gebieden dan ook zeer interessant. Neem bijvoorbeeld eens de Etna, de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Erg bijzonder om te zien. Laat je betoveren door dit schitterende eiland!

Het mag duidelijk zijn dat je in dit veelzijdige land zeker een leuke vakantie tegemoet gaat. Wij hebben nog één ding te zeggen: ‘Andiamo in Italia!’

Bekijk op de kaart

Italië

Praktische informatie

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Taal

De officiële taal is Italiaans.

Valuta

De officiële munteenheid in Italië is de euro.

Geldigheid paspoort

Nederlandse staatsburgers kunnen zowel met een geldig Nederlands paspoort als met een geldige Nederlandse identiteitskaart naar Italië reizen. Indien men in het bezit is van een geldig Nederlands paspoort, wordt aangeraden daarmee te reizen. Dit paspoort dient geldig te zijn tot de dag na terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Vaccinaties

Voor reizen naar Italië zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

Eten en drinken

De Italiaanse keuken is natuurlijk bij ons allemaal bekend, je hebt vast wel eens pizza of spaghetti gegeten. Italië is bekend om zijn rijke pastakeuken en zijn ijs. Chianti, wijn, is de meest populaire drank in Italie. De Italianen gebruiken veel mozarella, ricotta, gorgonzola, uien, knoflook en tomaten in hun eten. De Restaurants zijn over het algemeen van goede kwaliteit en redelijk betaalbaar. Vergeet ook niet om een heerlijk echt Italiaans ijsje te eten of een authentieke cappucino of espresso te bestellen!

Het drinken van kraanwater in Italië wordt afgeraden, beter kun je flessen mineraalwater kopen. Let er wel op dat de fles goed verzegeld is. Eet ook geen rauw of gedeeltelijk gekookt voedsel of groentes (salades) en ongewassen fruit.

Geschiedenis

Voor de opkomst van de stadsstaat Rome was Italië bevolkt met een groot aantal volken: naast de Romeinen waren er de Etrusken, Apuliërs, Liguriërs, Sabijnen, Samnieten, Bretii en in de Povlakte de Kelten. Rome breidde zich uit ten koste van haar buurvolken, zo ontstond het Romeinse Rijk. In deze vorm beheerste Italië eeuwenlang het Middellandse Zee gebied. De Romeinen namen de theoretische kennis van de Grieken over, en pasten deze praktisch toe. Hun aquaducten en de restanten van de wegen die zij in hun hele rijk aanlegden, zijn nog op veel plaatsen te vinden.

Na de ondergang van het Romeinse Rijk raakte Italië in verval. Italië kenden een veelheid aan vreemde overheersers zoals de Ostrogoten, Oost-Romeinse Rijken en de Lombarden. In midden Italië ontstond de Pauselijke Staat en in noord Italië kwamen de Franken onder Karel de Grote.

De Italiaanse vereniging was een langdurig proces, politiek gezien beginnend bij het Congres van Wenen en eindigend bij het eind van de Eerste Wereldoorlog, waar bij het Verdrag van Saint-Germain de laatste onafhankelijke steden in het Koninkrijk Italië werden opgenomen.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bleef Italië aanvankelijk neutraal. Nadat de geallieerde mogendheden bij het verdrag van Londen royale gebiedsuitbreiding hadden toegezegd, verklaarde Italië in mei 1915 de oorlog aan Oostenrijk en in augustus 1916 ook aan Duitsland. In militair opzicht was de oorlog geen succes, maar bij de vrede werd Italië beloond met Istrië en Triëst, Zadar (Zara) in Dalmatië en geheel Zuid-Tirol. De kwestie Zuid-Tirol bleef vervolgens de Italiaans-Oostenrijkse betrekkingen belasten. Fiume (Rijeka), dat aanvankelijk tot vrijstaat was verklaard, werd in 1919-1920 eigenmachtig door de dichter-politicus Gabriele d'Annunzio voor Italië bezet.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bleef Italië neutraal. Op 10 juni 1940 verklaarde het de oorlog aan Frankrijk en Engeland. Benito Mussolini geloofde dat Engeland snel om genade zou smeken, maar dat bleek een misrekening. De Italiaanse strijd te land was een mislukking, Duitsland moest Italië zowel in Griekenland als in Noord-Afrika te hulp komen. Wel vergrootten de Italianen hun gebied met Montenegro, een deel van Griekenland en enkele steden in Frankrijk (dat was echter geen noemenswaardige vooruitgang). Ook de Afrika-oorlog tussen Italië, Duitsland en Engeland verliep in eerste instantie dramatisch voor de Italiaanse troepen. Pas toen twee Duitse divisies te hulp schoten wisten de Italianen gebiedsuitbreiding in Egypte te verwezenlijken.

Na het vastlopen van de invasie in de Sovjet-Unie en de Amerikaanse deelname aan de oorlog keerde het tij. In mei 1943 werden de Italianen en de Duitsers uit Noord-Afrika verdreven. In juli 1943 volgde de landing op Sicilië. Koning Victor Emanuel III reageerde door Mussolini te laten arresteren. Hij benoemde maarschalk Badoglio als premier. De Duitsers bezetten snel grote delen van Italië. Zij bevrijden Mussolini die de Italiaanse Sociale Republiek oprichtte. Terwijl de geallieerden moeizaam door Italië naar het noorden oprukten (Rome, juni 1944, Milaan, april 1945), verklaarde de Italiaanse monarchistische regering Duitsland de oorlog.

Sinds 2 juni 1946 is Italië door een volksraadpleging een republiek. De republikeinse grondwet trad op 1 januari 1948 in werking. Italië is sinds de jaren vijftig lid van de NAVO en is vanaf de oprichting al lid van de Europese Gemeenschap.

Cultuur

De eerste gedachte bij Italië is de cultuur. Italië kent misschien wel de meeste cultuur! Hoe kan het ook anders met zo veel historie. Italië kent alleen al meer dan 1500 musea en aan kerken en kathedralen is ook geen gebrek. In ieder dorpje en in iedere stad is er wel één of meerdere te vinden. In Italië is voor ieders smaak wel iets te vinden!

Natuur

De natuur in Italië is gewoonweg adembenemend en zeer divers. Allereerst zijn er de prachtige gebergtes. De drie bekendste gebergtes van Italie zijn de Apennijnen, de Alpen en de Dolomieten. Deze gebergtes geven een spectaculair uitzicht over het landschap. Ook kent Italië mooie meren en de prachtige natuur er omheen. Ideaal voor watersport of om af te koelen in het hete binnenland. Ten slotte zijn daar nog de rivieren, met de Po en de Tiber als bekendste. Kortom: Italië heeft voor ieder wat wils!

Weer Italië komende 14 dagen

De weersverwachting voor Italië voor vandaag: regenachtig, met een maximum temperatuur van ongeveer 8°C en een minimum temperatuur van ongeveer 1°C. De neerslagkans in Italië is vandaag 39%. Bekijk hieronder het actuele weer in Italië verzorgd door Weeronline.

Klimaat Italië

Weersverwachting Italië deze week

do
22-2
vr
23-2
za
24-2
zo
25-2
ma
26-2
di
27-2
wo
28-2
Max7897545
Min22420-2-2
Wind richtingNONNONONONN
Kracht2332333
Zonkans20%19%22%32%41%49%43%
Neerslagkans73%74%69%59%48%35%46%

Weersverwachting Italië volgende week

do
1-3
vr
2-3
za
3-3
zo
4-3
ma
5-3
di
6-3
wo
7-3
Max689101099
Min0011211
Wind richtingOOONZWWNO
Kracht3222332
Zonkans33%33%37%39%42%49%51%
Neerslagkans60%59%59%54%46%31%29%

Vergelijk alle bestemmingenin Italië

Bestemmingen

Maak hieronder een keuze uit één van de vakantie regio's of plaatsen in Italië. Wil je alle vakantie verblijven van Italië in 1 overzicht zien? Dan kun je het beste naar het volgende tabje 'Zoek en boek' gaan. Veel plezier met het zoeken naar jouw vakantie!

ReistijdVertrekdagen
Sicilië
Alia
Vlucht
(Catania )
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur33°C2 accommodaties v.a.
€329
p.p.
Calatabiano
Vlucht
(Catania )
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€624
p.p.
Caltagirone
Vlucht
(Catania )
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur30°C1 accommodatie v.a.
€479
p.p.
Campofelice di Roccella
Vlucht
2:00 (Palermo)
Transfer
0:48
di, wo, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C6 accommodaties v.a.
€339
p.p.
Castelbuono
Vlucht
(Palermo)
di, wo, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€679
p.p.
Catania
Vlucht
2:50 (Catania )
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€249
p.p.
Cefalu
Vlucht
(Palermo)
di, wo, vr, za Temperatuur32°C11 accommodaties v.a.
€309
p.p.
Fiumefreddo
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
1:00
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur32°C Water temperatuur 25°C1 accommodatie v.a.
€439
p.p.
Fly & Drive Sicilië
Vlucht
2:50 (Catania )
zo, ma, di, wo, do, vr, za Temperatuur32°C4 accommodaties v.a.
€539
p.p.
Giardini Naxos
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:40
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur33°C Water temperatuur 17°C9 accommodaties v.a.
€309
p.p.
Letojanni
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
1:30
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur33°C Water temperatuur 17°C3 accommodaties v.a.
€314
p.p.
Mascali
Vlucht
(Catania )
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€404
p.p.
Motta Camastra
Vlucht
2:50 (Catania )
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€444
p.p.
Noto
Vlucht
(Catania )
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€524
p.p.
Piedimonte Etneo
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
1:00
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€469
p.p.
Riposto
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:50
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€479
p.p.
Santa Flavia
Vlucht
(Catania )
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 23°C1 accommodatie v.a.
€524
p.p.
Taormina
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:55
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur33°C Water temperatuur 17°C10 accommodaties v.a.
€354
p.p.
Taormina Mare
Vlucht
2:50 (Catania )
Transfer
0:55
zo, ma, wo, do, vr, za Temperatuur31°C Water temperatuur 25°C4 accommodaties v.a.
€404
p.p.

Zoek en boek jouw vakantiein Italië

Zoek en boek

Wij hebben de volgende vliegvakantie(s) naar Italië voor je gevonden.
Maak hieronder een keuze uit ons gevarieerde aanbod aan hotels, appartementen, bungalows of villa's.

 1. Appartementen Dolcestate -4 sterren
  vanaf €354 8 dagen wo 3 okt
  Vertrek: 8 dgn - wo 3 okt
  2-kamerappartement algemeen
  Logies
  App. Dolcestate Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Vlak bij het zandstrand
  • Aan de boulevard
  • Shuttleservice naar het centrum
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 2. Hotel Arathena Rocks -4 sterren
  vanaf €529 8 dagen wo 16 mei
  Vertrek: 8 dgn - wo 16 mei
  2-persoonskamer Algemeen
  Logies en ontbijt
  Hotel Arathena Rocks Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Typisch Siciliaans
  • Aan zee
  • Zeewater zwembad
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 3. Hotel Capo dei Greci -4,5 sterren
  vanaf €474 8 dagen vr 5 okt
  Vertrek: 8 dgn - vr 5 okt
  2-persoonskamer standaard tuinzijde
  Logies en ontbijt
  Hotel Capo dei Greci Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Prachtig uitzicht
  • Aan het strand
  • Geniet van strand en cultuur
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 4. Hotel Villa Esperia -4 sterren
  vanaf €444 8 dagen vr 5 okt
  Vertrek: 8 dgn - vr 5 okt
  2-persoonskamer tuinzijde
  Logies en ontbijt
  Hotel Villa Esperia Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Aan het strand
  • Vlak bij de kabelbaan die naar Taormina gaat
  • Zwembad met uitzicht over zee
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 5. Hotel Da Peppe -3 sterren
  vanaf €419 8 dagen za 6 okt
  Vertrek: 8 dgn - za 6 okt
  2-persoonskamer Algemeen
  Logies en ontbijt
  Hotel Da Peppe Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 6. Hotel Le Calette -4 sterren
  vanaf 0 dagen ma 1 jan
  Logies en ontbijt
  Hotel Le Calette Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Uitzicht over zee
  • Proef de traditionele Siciliaanse keuken
  • Pianobar
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Vliegtuig
 7. Hotel Baia Taormina Grand Palace & Spa -4 sterren
  vanaf €519 8 dagen za 6 okt
  Vertrek: 8 dgn - za 6 okt
  2-persoonskamer Algemeen Zeezicht
  Logies en ontbijt
  Hotel Baia Taormina Grand Palace & Spa Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Luxe hotel
  • Aan het strand
  • Wellnesscenter
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 8. Hotel Vello d'Oro -3 sterren
  vanaf €454 8 dagen vr 5 okt
  Vertrek: 8 dgn - vr 5 okt
  2-persoonskamer eenvoudig type
  Logies en ontbijt
  Hotel Vello d'Oro Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Strand op loopafstand
  • Authentieke sfeer
  • Uitzicht op de etna
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 9. Residence Villa Santa Lucia -2 sterren
  vanaf €319 8 dagen wo 16 mei
  Vertrek: 8 dgn - wo 16 mei
  2-kamerappartement
  Logies
  Residence Villa Santa Lucia Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Omringt door een prachtige tuin
  • Vlak bij strand
  • Terras met uitzicht
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 10. Agriturismo La Terra dei Sogni - inclusief huurauto -3 sterren
  vanaf €439 8 dagen vr 5 okt
  Vertrek: 8 dgn - vr 5 okt
  2-persoonskamer algemeen
  Logies en ontbijt
  Agriturismo La Terra dei Sogni - inclusief huurauto Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Weelderige tuin met fruitbomen
  • Uitzicht op Etna en golf van Taormina
  • Vlak bij natuurreservaat van Fiumefreddo di Sicilia
  1. 8,1
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
11 tot 20 van 63 resultaten
Reisgezelschap
Streek
Luchthaven
Accommodatietype
Autohuur
Klantbeoordelingen
Afstand strand
Afstand centrum