Chios

  Informatie over vakanties in Chios

  Informatie en activiteiten

  Algemeen

  Chios is anders! Wij stonden versteld van de vele gezichten die Chios heeft. Het noorden is bergachtig, karig en ruig. Het weelderige zuiden biedt een afwisselend landschap met schilderachtige kerken, kloosters en middeleeuwse dorpjes. Het eiland is bezaaid met amandel-, olijf-, en citrusboomgaarden. En niet te vergeten, de meer dan 100 stranden! Naast de prachtige natuur is het eiland rijk aan historie met onder andere Turkse, Italiaanse en Byzantijnse invloeden. Dit zie je vooral terug in de middeleeuwse dorpjes en de prachtige kloosters. Tel daar de erg vriendelijke en rustige Chioten bij op en je begrijpt wel dat dit ons favoriete Griekse eilandje is!

  Het eiland heeft zoveel moois dat het eigenlijk een ‘must’ is om voor een dag of een aantal dagen een auto te huren en het zelf te ontdekken. Je zult verbaasd zijn over de goede wegen hier op Chios. Natuurlijk wel heel fijn! Wij hebben nog wel een aantal leuke tips. Bezoek eens het dorpje Pyrgi. Pyrgi is als een middeleeuws vesting dorp gebouwd en zo bewaard gebleven. Het is een centrum van de mastiekproductie in het zuiden van het eiland. Indrukwekkend zijn de met xista (uiteenlopende zwart-witmotieven) versierde huisgevels. Mooi! Een andere tip is om naar het zuiden van de hoofdstad te rijden. Hier is het elke lente weer een feest van geuren. Tussen de zandstenen muren en tuinen staan grote herenhuizen en villa’s omringd door citroen-, noten-, en olijfbomen. Maak hier een mooie wandeling en geniet van de heerlijke geuren om je heen!

  Bekijk op de kaart

  Chios

  Praktische informatie

  Tijdsverschil

  1 uur later

  Taal

  Grieks

  Valuta

  Euro

  Geldigheid paspoort

  Je paspoort of identiteitsbewijs dient geldig te zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. Je hebt geen visum nodig.

  Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

  Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

  Vaccinaties

  Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

  Eten en drinken

  De Grieken staan bekend om hun heerlijke, verse en veelzijdige keuken. Het verschilt erg per regio welke gerechten men het liefst eet maar over het algemeen eet men op de eilanden voornamelijk vis- en in het binnenland vleesgerechten. Men hecht vooral heel veel waarde aan regionale en verse producten. Vanwege de grote hoeveelheid aan groentegerechten en salades is de Griekse keuken ook zeer geschikt voor vegetariërs. Chios is een van weinige eilanden waar ondanks het toerisme nog vastgehouden wordt aan de lokale, landelijke keuken. De menu's zijn hier nog niet aangepast aan de culinaire wensen van de zomergasten. Je doet er dan ook goed aan om ook eens in een restaurant te gaan eten waar echte Grieken zitten te eten!

  Men gaat in Griekenland veel later aan tafel dan in Nederland. Je hoeft dan ook niet raar op te kijken als het pas rond 22.00 uur 's avonds echt druk wordt in de Griekse restaurants en tavernes. De taverna is de meest voorkomende eetgelegenheid die je tegen gaat komen. Deze zijn vaak somber ingericht met eenvoudige houten of stalen tafels en stoeltjes, bedekt met een simpel plastic tafelkleed. Juist hier is het eten vaak het meest authentiek en volgens lokale recepten bereid. En als je niet kunt kiezen uit het grote aanbod dan raden wij je aan om voor mezes te kiezen. Dan worden er meerdere gerechten tegelijkertijd op tafel gezet zodat je van alles iets kunt proeven.

  Typisch Griekse gerechten zijn bijvoorbeeld tzatziki (scherpe knoflooksaus van yoghurt met komkommer), dolmades (gevulde wijnbladeren), keftedes (gehaktballetjes), moussaka (ovenschotel met laagjes aardappelen, gehakt, aubergine, kaas en witte saus), souvlaki (stukjes gegrild kippen-, lams- of varkensvlees aan een spies) en natuurlijk gyros (stukjes geroosterd en gesneden vlees geserveerd met pitabrood, patat en tzatziki). Als nagerecht kun je bijvoobeeld kiezen uit in honing gedrenkte baklava of yoghurt met walnoten en honing. Verder kent men in Griekenland vele plaatselijke witte - en rode wijnen en enkele traditionele dranken zoals ouzo (anijslikeur), retsina (witte harswijn) en natuurlijk de metaxa (Griekse cognac). Overdag drinken de Grieken het liefst een koude koffie (frappé) en 's avonds en sterke espresso. Kali óreksi! (Eet smakelijk!)

  Geschiedenis

  Net als de meeste andere Griekse eilanden kent ook Chios een zeer rijk- maar helaas ook gewelddadig - verleden. Uit archeologische vondsten weet men dat het eiland rond 3000 voor Chr. al bewoond moet zijn geweest. Tot ongeveer 500 voor Chr. groeide het eiland uit tot één van de grootste handelscentra van de Egeïsche Zee. Dit kwam voornamelijk door de binnenlandse productie van wijnen en mastiek.

  Vanaf 493 voor Chr. kwam er echter abrupt een einde aan de lange periode van vrede en welvaart en kwam het eiland in handen van de Perzen. Daarna kende het eiland vele bezetters zoals Alexander de Grote, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Turken. Tijdens de Venetiaanse- en Turkse bezettingsperiode bloeide het eiland economisch gezien weer op zodat men toch enigzins de macht kon behouden op het eiland.

  Het was echter tijdens de Turkse bezetting dat zich één van de grootste tragedies uit de Griekse geschiedenis afspeelde op Chios. Rond 1822 probeerden opstandelingen uit Samos het eiland te bevrijden van de Turken, maar dit mislukte. De Turken zochten wraak met een vergeldingsactie waarbij ongeveer 40.000 bewoners werden gedood en nog eens 30.000 werden afgevoerd. Deze verschrikkelijke actie zorgde er onder meer voor dat de politieke druk in heel Europa tegen de Turken werd opgevoerd.

  Pas in 1912 werd het eiland eindelijk bevrijd van de Turken en werd het weer een deel van het Griekse Rijk. Tijdens de tweede wereldoorlog is het eiland nog bezet door de Duitsers waartegen de lokale bevolking zich massaal heeft verzet. Na de bevrijding in 1944 is het eiland weer opgebloeid en heeft Chios opnieuw een goede economische welvaart.

  Cultuur

  Chios heeft zeer veel te bieden op cultureel gebied. Vooral de plaatselijke ambachten zoals de mastiek- en olijfolieproductie geven een goed beeld van het echte Griekse leven. Ook zijn er enkele bijzondere bezienswaardigheden op het eiland zoals een schitterend Byzantijns klooster "Neo Moni" en het archeologisch museum.

  Gedurende het rijke verleden heeft men op Chios altijd weten vast te houden aan de traditionele gewoontes, taal en godsdienst. Op het eiland zul je dan ook in aanraking komen met tradities en gebruiken die je op veel andere Griekse eilanden niet snel meer zult zien. Vooral in de oude, landinwaarts gelegen dorpen werkt en leeft men nog precies zoals men dat honderden jaren geleden al deed. De Chioten staan bekend als erg gastvrije en vriendelijke mensen. Omdat het eiland veel te bieden had, heeft men altijd goed kunnen leven, ook tijdens de vele bezettingen in het verleden. Men heeft hier echter wel hard voor moeten werken en doet dat nog steeds.

  Een goed voorbeeld hiervan is de traditionele en tijdrovende wijze waarop men de mastiek uit mastiekbomen cultiveert en verwerkt. De mastiekboom op Chios is uniek omdat de geurige hars van deze boom, genaamd "mastiek", gebruikt wordt als natuurproduct in kauwgom en geneesmiddelen. Het is het belangrijkste exportproduct van het eiland en overal in het zuiden vind je veel mastiekboomgaarden.

  Natuur

  In het noorden is het landschap erg ruig en kaal. Er zijn op het eiland bergtoppen tot wel 1297 meter hoog. Richting het zuiden wordt het landschap groener met rond de dorpjes en in de dalen citrus- en olijfboomgaarden, landbouwgrond, pijnbomen en zeer veel mastiekboomgaarden. De mastiekboom op Chios is uniek omdat de geurige hars van deze boom, genaamd "mastiek", gebruikt wordt als natuurproduct in kauwgom en geneesmiddelen. Het is het belangrijkste exportproduct van het eiland en overal in het zuiden vind je dan ook mastiekboomgaarden waar je kunt zien hoe men de mastiek op traditionele manier verwerkt.

  De gehele kust van het eiland is vrij ruig en grillig, waardoor hier en daar prachtige baaien met kleine kiezel-/zandstranden te vinden zijn. Het mooiste en meest kindvriendelijke zandstrand vind je bij Karfas. Vanwege het ruige maar groene binnenland en de vele pittoreske dorpjes leent het eiland zich ook erg goed voor mooie wandelingen.

  Vlucht Informatie

  Je vliegt met Transavia van Amsterdam naar Chios. Deze vlucht duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Jiba heeft geen eigen reisleiding ter plaatse. De opvang wordt uitgevoerd door de plaatselijke vertegenwoordiging van Jiba of anders. Deze informatie vind je terug op je reisbescheiden.

  Vertrekdagen
  Je kunt vertrekken op maandag en donderdag.

  De transfer
  De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Jiba geboekt hebt. De transfer naar Emporios duurt ongeveer 40 minuten, de transfer naar Vokaria en Vouno duurt ongeveer 30 minuten, de transfer naar Lilikas duurt ongeveer 35 minuten, de transfer naar Karvas, Megas Limnionas en Chios stad duurt ongeveer 10 minuten, de transfer naar Volissos duurt ongeveer 1 uur en de transfer naar Agia Fortini duurt ongeveer 20 minuten. Indien een accommodatie inclusief auto is, vervalt de transfer.

  Vluchtschema
  In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijg je tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Jiba zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen die nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

  E-tickets
  Jiba stuurt uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kun je geweigerd worden voor een vlucht.

  Voor meer informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen je naar de
  reisinformatie.

  Weer Chios komende 14 dagen

  De weersverwachting voor Chios voor vandaag: zonnig, met een maximum temperatuur van ongeveer 21°C en een minimum temperatuur van ongeveer 13°C. De neerslagkans in Chios is vandaag 0%. Bekijk hieronder het actuele weer in Chios verzorgd door Weeronline.

  Klimaat Chios

  Weersverwachting Chios deze week

  di
  25-10
  wo
  26-10
  do
  27-10
  vr
  28-10
  za
  29-10
  zo
  30-10
  ma
  31-10
  Max21201816161717
  Min131213131087
  Wind richtingNNNNNNN
  Kracht3323322
  Zonkans70%57%25%20%57%60%57%
  Neerslagkans0%5%47%62%5%5%5%

  Weersverwachting Chios volgende week

  di
  1-11
  wo
  2-11
  do
  3-11
  vr
  4-11
  za
  5-11
  zo
  6-11
  ma
  7-11
  Max16161717171718
  Min7767789
  Wind richtingNNOOZONOZOZ
  Kracht2222222
  Zonkans52%52%52%52%60%52%40%
  Neerslagkans7%7%27%27%10%12%45%

  Vergelijk alle bestemmingenin Chios

  Bestemmingen

  Wij hebben voor jouw reisgezelschap geen accommodaties beschikbaar in: Chios

  Zoek en boek jouw vakantiein Chios

  Zoek en boek

  Voor jouw huidige combinatie van criteria hebben wij geen resultaten gevonden. Ons advies is om een of meerdere criteria te verwijderen zodat je weer resultaten kunt zien. (tip: pas je reisgezelschap aan)