Informatie over vakanties in Chios

Informatie en activiteiten

Algemeen

Chios is anders! Wij stonden versteld van de vele gezichten die Chios heeft. Het noorden is bergachtig, karig en ruig. Het weelderige zuiden biedt een afwisselend landschap met schilderachtige kerken, kloosters en middeleeuwse dorpjes. Het eiland is bezaaid met amandel-, olijf-, en citrusboomgaarden. En niet te vergeten, de meer dan 100 stranden! Naast de prachtige natuur is het eiland rijk aan historie met onder andere Turkse, Italiaanse en Byzantijnse invloeden. Dit zie je vooral terug in de middeleeuwse dorpjes en de prachtige kloosters. Tel daar de erg vriendelijke en rustige Chioten bij op en je begrijpt wel dat dit ons favoriete Griekse eilandje is!

Het eiland heeft zoveel moois dat het eigenlijk een ‘must’ is om voor een dag of een aantal dagen een auto te huren en het zelf te ontdekken. Je zult verbaasd zijn over de goede wegen hier op Chios. Natuurlijk wel heel fijn! Wij hebben nog wel een aantal leuke tips. Bezoek eens het dorpje Pyrgi. Pyrgi is als een middeleeuws vesting dorp gebouwd en zo bewaard gebleven. Het is een centrum van de mastiekproductie in het zuiden van het eiland. Indrukwekkend zijn de met xista (uiteenlopende zwart-witmotieven) versierde huisgevels. Mooi! Een andere tip is om naar het zuiden van de hoofdstad te rijden. Hier is het elke lente weer een feest van geuren. Tussen de zandstenen muren en tuinen staan grote herenhuizen en villa’s omringd door citroen-, noten-, en olijfbomen. Maak hier een mooie wandeling en geniet van de heerlijke geuren om je heen!

Bekijk op de kaart

Chios

Praktische informatie

Tijdsverschil

1 uur later

Taal

Grieks

Valuta

Euro

Geldigheid paspoort

Je paspoort of identiteitsbewijs dient geldig te zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. Je hebt geen visum nodig.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jiba kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Vaccinaties

Voor reizen naar Griekenland zijn geen verplichte vaccinaties en er worden voor standaardreizen geen vaccinaties aangeraden.

Eten en drinken

De Grieken staan bekend om hun heerlijke, verse en veelzijdige keuken. Het verschilt erg per regio welke gerechten men het liefst eet maar over het algemeen eet men op de eilanden voornamelijk vis- en in het binnenland vleesgerechten. Men hecht vooral heel veel waarde aan regionale en verse producten. Vanwege de grote hoeveelheid aan groentegerechten en salades is de Griekse keuken ook zeer geschikt voor vegetariërs. Chios is een van weinige eilanden waar ondanks het toerisme nog vastgehouden wordt aan de lokale, landelijke keuken. De menu's zijn hier nog niet aangepast aan de culinaire wensen van de zomergasten. Je doet er dan ook goed aan om ook eens in een restaurant te gaan eten waar echte Grieken zitten te eten!

Men gaat in Griekenland veel later aan tafel dan in Nederland. Je hoeft dan ook niet raar op te kijken als het pas rond 22.00 uur 's avonds echt druk wordt in de Griekse restaurants en tavernes. De taverna is de meest voorkomende eetgelegenheid die je tegen gaat komen. Deze zijn vaak somber ingericht met eenvoudige houten of stalen tafels en stoeltjes, bedekt met een simpel plastic tafelkleed. Juist hier is het eten vaak het meest authentiek en volgens lokale recepten bereid. En als je niet kunt kiezen uit het grote aanbod dan raden wij je aan om voor mezes te kiezen. Dan worden er meerdere gerechten tegelijkertijd op tafel gezet zodat je van alles iets kunt proeven.

Typisch Griekse gerechten zijn bijvoorbeeld tzatziki (scherpe knoflooksaus van yoghurt met komkommer), dolmades (gevulde wijnbladeren), keftedes (gehaktballetjes), moussaka (ovenschotel met laagjes aardappelen, gehakt, aubergine, kaas en witte saus), souvlaki (stukjes gegrild kippen-, lams- of varkensvlees aan een spies) en natuurlijk gyros (stukjes geroosterd en gesneden vlees geserveerd met pitabrood, patat en tzatziki). Als nagerecht kun je bijvoobeeld kiezen uit in honing gedrenkte baklava of yoghurt met walnoten en honing. Verder kent men in Griekenland vele plaatselijke witte - en rode wijnen en enkele traditionele dranken zoals ouzo (anijslikeur), retsina (witte harswijn) en natuurlijk de metaxa (Griekse cognac). Overdag drinken de Grieken het liefst een koude koffie (frappé) en 's avonds en sterke espresso. Kali óreksi! (Eet smakelijk!)

Geschiedenis

Net als de meeste andere Griekse eilanden kent ook Chios een zeer rijk- maar helaas ook gewelddadig - verleden. Uit archeologische vondsten weet men dat het eiland rond 3000 voor Chr. al bewoond moet zijn geweest. Tot ongeveer 500 voor Chr. groeide het eiland uit tot één van de grootste handelscentra van de Egeïsche Zee. Dit kwam voornamelijk door de binnenlandse productie van wijnen en mastiek.

Vanaf 493 voor Chr. kwam er echter abrupt een einde aan de lange periode van vrede en welvaart en kwam het eiland in handen van de Perzen. Daarna kende het eiland vele bezetters zoals Alexander de Grote, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Turken. Tijdens de Venetiaanse- en Turkse bezettingsperiode bloeide het eiland economisch gezien weer op zodat men toch enigzins de macht kon behouden op het eiland.

Het was echter tijdens de Turkse bezetting dat zich één van de grootste tragedies uit de Griekse geschiedenis afspeelde op Chios. Rond 1822 probeerden opstandelingen uit Samos het eiland te bevrijden van de Turken, maar dit mislukte. De Turken zochten wraak met een vergeldingsactie waarbij ongeveer 40.000 bewoners werden gedood en nog eens 30.000 werden afgevoerd. Deze verschrikkelijke actie zorgde er onder meer voor dat de politieke druk in heel Europa tegen de Turken werd opgevoerd.

Pas in 1912 werd het eiland eindelijk bevrijd van de Turken en werd het weer een deel van het Griekse Rijk. Tijdens de tweede wereldoorlog is het eiland nog bezet door de Duitsers waartegen de lokale bevolking zich massaal heeft verzet. Na de bevrijding in 1944 is het eiland weer opgebloeid en heeft Chios opnieuw een goede economische welvaart.

Cultuur

Chios heeft zeer veel te bieden op cultureel gebied. Vooral de plaatselijke ambachten zoals de mastiek- en olijfolieproductie geven een goed beeld van het echte Griekse leven. Ook zijn er enkele bijzondere bezienswaardigheden op het eiland zoals een schitterend Byzantijns klooster "Neo Moni" en het archeologisch museum.

Gedurende het rijke verleden heeft men op Chios altijd weten vast te houden aan de traditionele gewoontes, taal en godsdienst. Op het eiland zul je dan ook in aanraking komen met tradities en gebruiken die je op veel andere Griekse eilanden niet snel meer zult zien. Vooral in de oude, landinwaarts gelegen dorpen werkt en leeft men nog precies zoals men dat honderden jaren geleden al deed. De Chioten staan bekend als erg gastvrije en vriendelijke mensen. Omdat het eiland veel te bieden had, heeft men altijd goed kunnen leven, ook tijdens de vele bezettingen in het verleden. Men heeft hier echter wel hard voor moeten werken en doet dat nog steeds.

Een goed voorbeeld hiervan is de traditionele en tijdrovende wijze waarop men de mastiek uit mastiekbomen cultiveert en verwerkt. De mastiekboom op Chios is uniek omdat de geurige hars van deze boom, genaamd "mastiek", gebruikt wordt als natuurproduct in kauwgom en geneesmiddelen. Het is het belangrijkste exportproduct van het eiland en overal in het zuiden vind je veel mastiekboomgaarden.

Natuur

In het noorden is het landschap erg ruig en kaal. Er zijn op het eiland bergtoppen tot wel 1297 meter hoog. Richting het zuiden wordt het landschap groener met rond de dorpjes en in de dalen citrus- en olijfboomgaarden, landbouwgrond, pijnbomen en zeer veel mastiekboomgaarden. De mastiekboom op Chios is uniek omdat de geurige hars van deze boom, genaamd "mastiek", gebruikt wordt als natuurproduct in kauwgom en geneesmiddelen. Het is het belangrijkste exportproduct van het eiland en overal in het zuiden vind je dan ook mastiekboomgaarden waar je kunt zien hoe men de mastiek op traditionele manier verwerkt.

De gehele kust van het eiland is vrij ruig en grillig, waardoor hier en daar prachtige baaien met kleine kiezel-/zandstranden te vinden zijn. Het mooiste en meest kindvriendelijke zandstrand vind je bij Karfas. Vanwege het ruige maar groene binnenland en de vele pittoreske dorpjes leent het eiland zich ook erg goed voor mooie wandelingen.

Vlucht Informatie

Je vliegt met Transavia van Amsterdam naar Lesbos. Deze vlucht duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Jiba heeft geen eigen reisleiding ter plaatse. De opvang wordt uitgevoerd door de plaatselijke vertegenwoordiging van Jiba of anders. Deze informatie vind je terug op je reisbescheiden.

Vanaf het vliegveld word je naar de haven gebracht. Vervolgens vertrek je per ferry richting Chios. Houd er rekening mee dat de ferry één keer per dag vaart en dat het voor kan komen dat je hierdoor langer op Lesbos dient te verblijven.

Vertrekdagen
Je kunt vertrekken op maandag.

De transfer
De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Jiba geboekt hebt. De transfertijden vanuit Lesbos zijn als volgt:
Lesbos luchthaven naar de haven van Mytilini - ongeveer 15 minuten
Ferry van Lesbos naar Chios - ongeveer 2 uur en 30 minuten (afhankelijk van ferry)
Transfer van Chios (haven) naar de volgende plaatsen:
Agia Fotini - ongeveer 35 minuten
Chios-stad - ongeveer 15 minuten
Emporios - ongeveer 60 minuten
Karfas - ongeveer 15 minuten
Lilikas - ongeveer 50 minuten
Mega Limnionas - ongeveer 30 minuten
Vouno - ongeveer 45 minuten
Volissos - ongeveer 60 minuten
Vokaria - ongeveer 50 minuten

Vluchtschema
In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijg je tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Jiba zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen die nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

E-tickets
Jiba stuurt uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kun je geweigerd worden voor een vlucht.

Voor meer informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen je naar de
reisinformatie.

Weer Chios komende 14 dagen

De weersverwachting voor Chios voor vandaag: zonnig, met een maximum temperatuur van ongeveer 33°C en een minimum temperatuur van ongeveer 17°C. De neerslagkans in Chios is vandaag 0%. Bekijk hieronder het actuele weer in Chios verzorgd door Weeronline.

Klimaat Chios

Weersverwachting Chios deze week

vr
23-6
za
24-6
zo
25-6
ma
26-6
di
27-6
wo
28-6
do
29-6
Max33333432323233
Min17192020191919
Wind richtingNOONONONONONO
Kracht2222222
Zonkans90%82%80%80%77%80%85%
Neerslagkans0%7%5%15%10%5%2%

Weersverwachting Chios volgende week

vr
30-6
za
1-7
zo
2-7
ma
3-7
di
4-7
wo
5-7
do
6-7
Max34333433313130
Min20192020191818
Wind richtingNONONONONNN
Kracht2223333
Zonkans82%82%80%77%75%75%77%
Neerslagkans2%2%5%5%5%7%5%

Vergelijk alle bestemmingenin Chios

Bestemmingen

Maak hieronder een keuze uit de vakantie bestemmingen in Chios. Je kunt ook het overzicht van alle vakantie verblijven in Chios zien door naar het volgende tabje 'Zoek en boek' te gaan.

ReistijdVertrekdagen
Chios
Agia Fotini
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
Transfer
0:30
ma, do Temperatuur35°C2 accommodaties v.a.
€359
p.p.
Chios-Stad
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur30°C Water temperatuur 21°C2 accommodaties v.a.
€279
p.p.
Emporios
Vlucht
(Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur30°C1 accommodatie v.a.
€479
p.p.
Kambos
Vlucht
3:00 (Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur31°C Water temperatuur 21°C1 accommodatie v.a.
€409
p.p.
Karfas
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
Transfer
0:10
ma, do Temperatuur30°C Water temperatuur 21°C7 accommodaties v.a.
€369
p.p.
Megas Limnionas
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
Transfer
0:15
ma, do Temperatuur30°C Water temperatuur 21°C3 accommodaties v.a.
€369
p.p.
Vokaria
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur31°C Water temperatuur 21°C1 accommodatie v.a.
€414
p.p.
Vouno
Vlucht
3:30 (Mitilini (Lesbos) )
Transfer
0:35
ma, do Temperatuur31°C Water temperatuur 21°C1 accommodatie v.a.
€449
p.p.
Vrondados
Vlucht
(Mitilini (Lesbos) )
ma, do Temperatuur30°C Water temperatuur 21°C2 accommodaties v.a.
€389
p.p.

Zoek en boek jouw vakantiein Chios

Zoek en boek

Wij hebben de volgende vliegvakantie(s) naar Chios voor je gevonden.
Maak hieronder een keuze uit ons gevarieerde aanbod aan hotels, appartementen, bungalows of villa's.

 1. Appartementen Family -2,5 sterren
  vanaf €369 8 dagen ma 28 aug
  Vertrek: 8 dgn - ma 28 aug
  Studio zeezicht
  Logies
  App. Family Reeds bekeken
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 2. Aparthotel Voulamandis House -3 sterren
  vanaf €409 8 dagen ma 28 aug
  Vertrek: 8 dgn - ma 28 aug
  2-kamerappartement algemeen
  Logies
  Aparthotel Voulamandis House Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Authentiek hotel
  • Karakteristieke inrichting
  • Gerund door gastvrije familie
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 3. Appartementen Kyveli -4 sterren
  vanaf €389 8 dagen ma 28 aug
  Vertrek: 8 dgn - ma 28 aug
  3-kamerappartement algemeen
  Logies
  App. Kyveli Reeds bekeken
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 4. Appartementen Villa Maria -3 sterren
  vanaf €369 8 dagen ma 28 aug
  Vertrek: 8 dgn - ma 28 aug
  Studio
  Logies
  App. Villa Maria Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Nabij een vissershaventje
  • Maria's gastvrijheid
  • Sfeervol en kleinschalig
  1. 9,1
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 5. Aparthotel Sea View Resort & Spa -4,5 sterren
  vanaf €469 8 dagen do 19 okt
  Vertrek: 8 dgn - do 19 okt
  studio tuinzijde algemeen
  Logies en ontbijt
  Aparthotel Sea View Resort & Spa Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  • Ideale ligging
  • Goede kwaliteit
  • Mooie appartementen
  1. 8,6
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 6. Appartementen Stroubis -2,5 sterren
  vanaf €369 8 dagen ma 28 aug
  Vertrek: 8 dgn - ma 28 aug
  studio type A zeezicht
  Logies
  App. Stroubis Reeds bekeken
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 7. Appartementen Aegean Dream (vh Golden Sand) -4 sterren
  vanaf €434 8 dagen ma 25 sep
  Vertrek: 8 dgn - ma 25 sep
  2-kamerappartement Algemeen
  Logies
  App. Aegean Dream (vh Golden Sand) Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Mooi uitzicht
  • Centrale ligging
  • Heerlijk zwembad
  1. 8,0
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 8. Hotel Golden Sand -4 sterren
  vanaf €444 8 dagen do 19 okt
  Vertrek: 8 dgn - do 19 okt
  2-persoonskamer Voordeeltarief
  Logies en ontbijt
  Hotel Golden Sand Reeds bekeken
  Verzorging: Logies en ontbijt
  1. 7,8
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies ontbijt
  Vliegtuig
 9. Appartementen Pearl Bay -4 sterren
  vanaf €409 8 dagen ma 28 aug
  Vertrek: 8 dgn - ma 28 aug
  suite algemeen landzijde
  Logies
  App. Pearl Bay Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Nieuwe appartementen
  • Goede kwaliteit
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
 10. Aparthotel Ilioxenia -3 sterren
  vanaf €359 8 dagen do 19 okt
  Vertrek: 8 dgn - do 19 okt
  2-persoonskamer voordeeltarief landzijde
  Logies
  Aparthotel Ilioxenia Reeds bekeken
  Verzorging: Logies
  • Dicht bij het strand
  • Kamers met zeezicht mogelijk
  • Ontbijt bij te boeken
  Toon meer informatie
  Boek opties:
  Logies
  Vliegtuig
1 tot 10 van 20 resultaten
Streek
Reisgezelschap
Luchthaven
Accommodatietype
Last minutes
Afstand strand
Afstand centrum